Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.01
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 May 2021

Normalleşmeye okullardan mı başlanacak?

17 Mayıs’a dek sürecek olan ‘tam kapanma’ sonrasındaki normalleşme sürecinin nasıl işleyeceği konusu vaka sayılarının inişe doğru geçmesi ile birlikte kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Şayet arzulanan veya planlanan süreç istenildiği gibi ilerleyip vaka sayıları 5-10 binin altına düşerse normalleşmeye yönelik mevcut bazı yasakların esnetileceği veya kaldırılacağı konuşuluyor.

Bunca yıldır basın ve medya sektörünü yakından gözlemleyen biri olarak gördüğüm şu ki; bir konu gazetelerde sıkça yer alıyor veya medyada kendine çokça yer buluyorsa o konu yabana atılacak bir konu değildir. Ya bir kulis bilgisine dayanıyor ve gerçektir ya da kamuoyunun nabzını yoklamaya yönelik bilinçli olarak piyasaya sürülmüş fikirlerdir.

Bugünlerde de kamuoyunda en çok dillendirilen konu yasakların kaldırılması veya esnetilmesi öncelikli olarak okullardan başlanacağı ve sonrasında ise dükkanlar, kuaförler, avukatlık büroların açılacağı ve daha sonrasında ise kafe ve restoranların açılacağı yönünde ise okulların açılmasından başlanma planının masada olan seçeneklerden biri olduğunu göz ardı etmememiz gerekiyor.

Şayet çocuklarımız için telafisi artık mümkün olmayan bir noktaya doğru gidiyorsak, ciddi mağduriyetler oluşturacak durumlar söz konusu ise öncelikli olarak okullardan açılmaya başlanmasında herhangi bir beis görmüyorum.

Yok eğer demin bahsettiğim kaygılardan öte kısmen kamuoyu ile paylaşıl(may)an istatistiksel veriler, sosyal vb başka saikler ile açılacak ise, durumu iyi analiz edip değerlendirmek ve bu saikleri kamuoyu ile paylaşmak gerekiyor kanaatindeyim. Çünkü kamuoyunun bazı meseleleri gelişigüzel, ayağı yere basmayacak şekilde tartışması MEB’in kurumsal kimliğine zarar verebilir. En önemlisi ise art niyetli muhalif bazı kişiler konu üzerinden Ziya Hoca’yı yıpratmaya çalışma girişiminde bulunabilirler. Bugüne dek Ziya Hoca’nın açıklamalı istatistiksel ve bilimsel verilere dayalı olduğu için bu tür kişilerin, çok istekli olmalarına rağmen emellerine ulaşamadıklarını da bir kenara not edelim.

Daha önceki dönemlerde okulların açılması ile birlikte vaka sayılarının arttığı kamuoyunda konuşulmuştu. Öyleyse benzer spekülasyonların önüne geçebilmek için tüm öğretmenlerin aşılanması süreci hızlı bir şekilde tamamlanması ve velileri aşılanan ailelerin çocukları aynı sınıf ortamında tutmak gibi bazı sosyolojik önlemler eşliğinde açılması neden olmasın?

Geçtiğimiz günlerde, görüşlerine önem verdiğim alanında uzman bir eğitimci arkadaşımla bu tür konuları konuşunca farklı bir noktaya dikkatimi çekmişti: “Daha öncesinde Bakan Bey tarafından okulların 2 Temmuz’a kadar açık kalacağı söylenmişti. Eğer bu süre uzatılmayacak ise tam kapanmanın bittiği 17 Mayıs ile 2 Temmuz arasında bir buçuk ay gibi kısa bir süre var. Bu süre zarfı için okulları tekrar açmayı doğru bulmuyorum” sözlerinde de haklılık payı yok değil. Sınavlar olmayacak ve birinci döneme ait sınavlar ile yetinilecek ise, doğrusu gönlüm okulların tekrar açılmamasından yana. Online sistemimiz, yani EBA üzerinden yeterli ölçüde müfredat işlenmesi ve katılımı söz konusu zaten. Hatta veli iznine bağlı devamsızlık esnekliği nedeni ile yüz yüze eğitime katılımdan daha fazla katılım söz konusu uzaktan eğitimde. Faydalanan öğrenci sayısı daha fazla.

Evvelki akşam Ziya Hoca’nın okulları en çok açıp kapatan 4. ülkeyiz açıklamalarını izledim. Elimizde olmayan zorunlu nedenlerle de olsa sık sık okulların açılıp kapatılması iyi bir intiba oluşturmamakta elbette. Öğrencilerin yüz yüze eğitimden mahrum kaldıkları ya da yüz yüze eğitimin sekteye uğrayacağı bir kararı, yani okulların açılıp kapatılma kararını başta MEB yetkilileri başta olmak üzere eminim ki pek kimse arzu etmez. Zorunlu koşullar neticesinde böyle bir durum yaşanıyor olsa da ülkemizdeki muhalif damarın, işi farklı noktaya çekmek için pusuda yatan bazı kesimlerin varlığı da ne yazık ki söz konusu. Gerçi yetkililerin bu tür kişileri pek ciddiye aldığı ve karar verirken göz önünde bulundurduğu pek yok ama yine de “haklı çıktı” diyerek kendilerine alan açmaları da benim gibi bazı kişileri rahatsız ediyor.

Öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm eğitim camiamız adına en hayırlı kararın alınıp uygulanması dileği ile…