Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Türkiye Girişim Ekosistemine Nisan 2021 ve 2021 ilk 4 ayına ait istatistikler startups.watch tarafından yayınlandı. Bu sene zaten süper başlamıştı. Getir ile bir anda kendimizi farklı bir klansmanda bulmuştuk. En son Trendyol’un aldığı yatırım ile de ekosistemimizin en hareketli sektörlerden biri olduğunu da pekiştirmiş olduk. Her şey tabiki güllük gülistanlık değil, nelerin gelişmesi gerektiğini sona bıraktım. Önce güzel haberlere geçeyim. Nisan verilerine göre geçtiğimiz ayki yatırım, satın alma ve ilk aydaki gelişmeler şu şekilde;

Haberin Devamı

- Türkiye’deki girişimler Nisan ayında 14 yatırım turunda 10.8 milyon dolar yatırım aldı.

- 2021 ilk 4 ayında toplamda 78 yatırım turunda 523 milyon dolar yatırım yapıldı.

-Getir’in aldığı büyük yatırımlar çıkarıldığında 2021 ilk 4 ayında toplamda 76 yatırım turunda 95 milyon dolar yatırım yapıldı.

- Nisan ayında en çok yatırım alan ilk 3 girişim Ace Games, Appsilon Diamond ve EasyCep oldu.

- 2021 ilk 4 ayında 17 oyun girişimi 65 milyon dolar yatırım aldı.

- Trendyol aldığı 350 milyon dolarlık yatırım ile Türkiye’nin resmi üçüncü unicorn’u oldu. (Peak, Getir, Trendyol)

- Nisan ayında yurt dışı merkezli 5 Türk girişimi toplamda 84 milyon dolar yatırım aldı.

- Tripledot Studios Nisan ayında en büyük yatırım alan yurt dışı merkezli Türk girişimi oldu.

- 2021 ilk 4 ayında yurt dışı merkezli 13 girişim 430 milyon dolar yatırım aldı.

- Geç Aşamalarda (Private Equity, Growth Equity, Corporate Round) 2021 ilk 4 ayında 4 girişim toplamda 374 milyon dolar yatırım aldı. (Trendyol, BluTV, Vektora, Eçözüm)

- Nisan ayında Earlybird Digital East Fund I UiPath IPO’su ile kısmi exit yaparken, Hasan Aslanoba ise BiTaksi’den exit etti.

- Zynga geçen sene satın aldığı Rollic vasıtasıyla İzmir merkezli Uncosoft’u satın alarak Türkiye’den dördüncü oyun satın almasını yaptı.

- 2021 ilk 4 ayında toplamda 5 fon 95 milyon dolarlık fon kurdu. (Arz Portföy Teknogirişim Fonu, Startupfon, Deniz Ventures, Bilişim Vadisi GSYF, 500 Istanbul (Fund II))

- Son 5 yılda 33 fon kuruldu ve bu fonların Türkiye’ye ayırdığı fon büyüklüğü 677 milyon doları geçti. (2017-2021)

Haberin Devamı

Bu kadar güzel gelişmenin olduğu bir dönemde, neye ihtiyaç var derseniz, girişim ekosisteminin donanımlı bir çok yeni girişimciye ihtiyacı var. Donanımlıdan da kastım, bulunduğu sektördeki büyük resmi görebilen, nereye evrilebileceğini öngören ve buna yönelik bir çözüm önerisi olan kişileri kastediyorum. Tabi bunun için bu kişilerin global trendleri, teknolojileri takip etmesi gerekiyor, mevcut işleyişi sorgulaması, daha iyi bir model önerisi olması gerekiyor. Bu bakış açısıyla bulunduğunuz sektörü sorgulayın, daha iyiye nasıl gidebilir düşünün. “Sektör tecrübem yok, yeni mezunum” diyorsanız heyecan duyduğunuz bir sektöre girmeye çalışın, oradan insanlarla bolca konuşun, problemlerini dinleyin. Tabi burada unutmamanız gereken şey, insanlar etraflarındaki işleyişi kanıksarsa problemler problem gibi gözükmez. O nedenle problemler karşınıza direkt “problem” olarak çıkmayacaktır. Dedektif gibi uyanık olun ve teknoloji ile geliştirilebilecek problemleri siz görün. Benden girişimci olmaz diyorsanız da yeteneklerinizi geliştirin ve bir girişimin parçası olun.