Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

Nijerya’da sokağa çıkma yasağını çiğneyen 12 kişinin öldürüldüğü iddia edildi

Uluslararası Af Örgütü tanıkları ve haklar grubuna göre, 20 Ekim'de Nijerya’daki gösteriler sırasında iki Lagos mahallesinde polis ve ordu sokağa çıkma yasağını çiğneyen en az 12 kişiyi öldürdü. Ordu ve polis ise olaylara karıştığını yalanladı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 14:34:22

Nijerya’da sokağa çıkma yasağını çiğneyen 12 kişinin öldürüldüğü iddia edildi

Ölümlerin gerçekleştiği 20 Ekim'den sonraki günlerde kalabalık, polis karakollarını ve devlet dairelerini ateşe verdi. Alışveriş merkezlerinde ve devlet gıda depolarında yağmalama ihbar edildi. Bunun üzerine hükümet yeniden sokağa çıkma yasağı duyurusu yaptı.

Protestoları sosyal medya üzerinden yönlendiren bazı organizatörler, giderek artan polis şiddetine karşı takipçilerini sokaklardan uzak durmaya ve sosyal medya kampanyasına çağırıyor.

Protestocular ve hükümet yetkilileri, yağma ve vandalizmi yapanların büyük ölçüde polis vahşetine karşı harekete geçen kişiler olmadığını belirtti.

Protesto gruplarından oluşan bir koalisyon ise geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, "Her türlü şiddeti veya yağmayı tamamen kınıyoruz" dedi.

Protestocuların arasına karışan çeteler

İnsan Hakları gruplarına göre göstericiler, yetkilileri seçimler sırasında ortak bir taktik olarak barışçıl protestoları dağıtmak için silahlı çetelere para vermekle yapmakla suçladı.

Reuters'in haberine göre suçlamalar doğrulanamadı ancak protestoların başında kimliği belirsiz kişilerin Lagos ve başkent Abuja'da göstericilere bıçak ve sopalarla saldırdığı videoları sosyal medyada paylaşıldı.

Nijerya Polis Gücü ve İçişleri Bakanlığı sözcüleri ise kendilerine yöneltilen sorulara cevap vermedi.

Lagos Eyaleti Valisi Babajide Sanwo-Olu ise, "çeteler kargaşayı yaymak için protesto şemsiyesi altında saklanıyordu" diyerek, huzursuzluktan çete unsurlarını sorumlu tuttu.

Uluslararası Af Örgütü, polisin Lagos, Abuja ve Jos'taki kalabalıkları dağıtmak için gerçek silah kullandığını söyledi.

Ekonomik bunalım

Analistler ayrıca Afrika'nın en büyük ekonomisinin kötü durumuna da işaret ediyor.

Ülkede 15-34 yaş arası insanların yaklaşık % 35'i işsiz. Çift haneli enflasyon nedeniyle zaten masaya yemek koymakta zorlanan aileler, hükümetin artık sübvanse edemeyeceği artan yakıt ve elektrik maliyetleriyle de karşı karşıya.

New York merkezli risk danışmanlığı şirketi Teneo'nun başkan yardımcısı Malte Liewerscheidt, "Mükemmel bir fırtınanın malzemeleri bir süredir oradaydı" dedi.

Olayların şiddetlenmesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari'ye yönelik yaygın eleştirilere yol açtı. Cumhurbaşkanı Buhari'nin güvenlik güçleri üzerindeki kontrolünü sorgulanıyor. Buhari, olaylardan sonraki ilk konuşmasında cinayetleri kınamamasından dolayı öfkelendi. Başkan olarak son döneminde ancak Tüm İlerleyenler Kongresi partisi genç seçmenlerin desteğini kaybedebilir.

Lekki'de ölümcül şiddet

SARS polisi birimi 11 Ekim'de dağıtıldı. Ancak göstericiler daha geniş yasal reform çağrısında bulunarak protestolara devam etti.

Olaylarla ilgili Reuters'e konuşan altı tanık, ordunun göstericileri diz çökmeye, bayrak sallamaya ve milli marşı söylemeye çağırdıklarını, silahlarıyla kalabalığa ateş açtığını söyledi.

Ordu, kuvvetlerinin o gece Lekki'de olmadığını söyledi.

Yaralılardan 37 yaşındaki Nicholas Okpe, göğsüne kurşun yarasından dolayı Lagos hastanesine kaldırıldı.

İşsiz bir sürücü, çatışma gerçekleştiğinde Lekki protesto alanına düşen çöpleri topladığını, protestoların ise polis reformlarından çok daha fazlası olduğunu söyleyerek şunu ekledi;

"Öfke karnımızın içindedir. Çoğumuz iş bulamadığımız için sadece hayal kırıklığına uğruyoruz.”

Dayanışma amacıyla protestolar için 147 milyon naira (385.000 $) toplayan bir hak grubu olan Feminist Koalisyon, Perşembe günü artık bağış kabul etmediğini söyledi.

Koalisyon sözcüleri, ellerinde kalan fonları ilaç ve ödenemeyen faturaları karşılamak için kullanacağını, ayrıca polis şiddeti mağdurlarına mali destek sağlanacağını açıklayarak şunları söyledi;

“Ülkemiz için umutları, hayalleri ve özlemleri olan genç Nijeryalılarız. Bu, geleceği inşa etmek için hayallerimizin peşinden gitmek için ölmemiz gerektiği anlamına geliyor.”

Reuters

Haber Ara