OPEC, kısıntının sürmesi için anlaştı

OPEC üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanları, petrol üretim kısıntısının 9 ay daha devam etmesi konusunda uzlaştı, üretim üst tavanı ise değişmedi. Öte yandan Nijerya üye ülkelerin kararıyla anlaşmaya dahil edilmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünce (OPEC), geçen kasım ayında alınan petrol üretim seviyesini kısma kararının 9 ay daha uzatıldığı bildirildi.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Halid El-Falih, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen "OPEC 172. Olağan Toplantısı"nın ardından alınan kararları açıkladı.

El Falih, "Biz birçok senaryo üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. 6, 9 veya 12 ay seçenekleri üzerine durduk ancak 9 ay uzatmanın ideal olduğu kanaatine vardık." dedi.

Geçen kasım ayında alınan tarihi kararın önemine vurgu yapan El-Falih, 5 ay zarfında OPEC üyesi ve üye olmayan petrol üreticisi ülkelerle yakın bir iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirtti.

Mart 2018'e kadar uzatılan yıllık petrol üretim seviyesinin kısma kararı ile son 5 yıllık ortalama seviyeye ulaşılabileceğinin umulduğunu ifade eden El-Falih, Ekvator Ginesi'nin OPEC üyesi olma talebinin de oy birliği ile kabul edildiğini söyledi.

El- Falih, bir sonraki OPEC toplantısının 30 Kasım'da yapılacağını aktardı. OPEC üyesi olmayan ülkelerin de kendilerine eşlik edeceğini belirten El-Falih, 3. OPEC ve OPEC üyesi olmayan petrol üretici ülkeler toplantısının da kasım ayında yapılacağını ifade etti.

OPEC üyesi ve üye olmayan ülkelerin birlikte hareket etmesinin önemine değinen El-Falih, "Bu endüstri, üretici ve küresel ekonomi için iyi bir durum." dedi.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak da OPEC'in aldığı 9 ay uzatma kararına katıldığını belirterek, kendilerinin de Mart 2018'e kadar petrol üretimini azaltma kararını sürdüreceklerini kaydetti.