Niğde’de Ahilik Haftası Kutlandı

Niğde’de 10. Ahilik Kültürü Haftası dün Cumhuriyet meydanında düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlama törenleri saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

GÜNDEM 21.09.2017, 17:46 21.09.2017, 17:49
Niğde’de Ahilik Haftası Kutlandı

Niğde’de 10. Ahilik Kültürü Haftası dün Cumhuriyet meydanında düzenlenen törenlerle kutlandı.  Kutlama törenleri saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, 10. Ahilik Kültürü Haftası kutlama törenlerinde yaptığı konuşmasına; “Öncelikle İlimiz Polis Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Eğitmen olarak görevlendirilen Özel Harekat Polislerimizden Abdullah Yıldırım’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Polis Teşkilatımıza başsağlığı diliyorum. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” diyerek başladı.

 “Memnuniyetle görüyoruz ki; Dünyaya ışık saçmış, medeniyetlerin beşiği olmuş, birçok geleneğin doğup yaşatıldığı bu topraklar, Ahiliğin ve Lonca Sisteminin de yeşerttiği topraklar olmuştur” diyen Vali Yılmaz Şimşek, “Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; kısaca dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir” dedi.

Bu anlamda Ahiliğin çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin bir simgesi olduğunun altını çizen Vali Yılmaz Şimşek, kelime kökü kardeşlik anlamına gelen Ahilikte, insanlar arasındaki ahlaki ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerinin esas alındığını ve bu insani değerlerin toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edildiğini söyledi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, konuşmasında; “Bugün uygar dünya ülkelerinin toplumlarında uygulamaya ve hakim kılmaya çalıştıkları bu değerler, yüz yıllardan beri Anadolu Türkleri tarafından ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer milletlere de örnek olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Cumhuriyet Meydanında düzenlenen 10. Ahilik Kültürü Haftası kutlama törenlerinde yaptığı konuşmasına devamla şunları söyledi:  “Türk Milletine özgü bir olgu olan Anadolu Ahiliğini meydana getiren bu değerli insanlar, o dönemin, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğrenmişlerdir.

Ahilik Teşkilatı asırlardır ahilik felsefesini yaşayan esnaf yetiştirmiş, mesleğinde ehil olmayanlara da asla ahilik belgesi vermemiştir. Ayrıca esnaf ve sanatkarlar arasında çıraklık, kalfalık ve ustalık hiyerarşisi oluşturmuş, çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın da gelişmesini katkı sağlamıştır.

Bugün burada, her yıl olduğu gibi; bu güzel geleneğimizi yaşatmak ve gelecek nesillerimize aktarmak için bir aradayız. Umuyorum ki, böylesine değerli bir kavram olan ahilik kültürü nesilden nesile aktarılarak; sonsuza kadar yaşatılmaya devam eder.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, böylesine anlamlı bir günün İlimizde anlamına uygun bir şekilde coşkulu kutlanmasında emeği geçen başta Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan ve üyelerine, ayrıca katkıda bulunan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

Ahilik kültürü yeri geldiği zaman Orduya askerde yetiştirdiğini söyleyen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Esnafımızın içerisinde olduğu günü kutluyoruz. Ahilik kültürü 1100’lü yıllarda kurulan amaç ve gayesi başta düzgün ve nitelikli insan yetiştirmek. Bunun içerisinde esnaflıkta var, sanatkarlıkta var, yeri geldiği zaman orduya asker yetiştirme kültürü de var. Ahilik kültürünü bugünden daha sonra önemsememiz gerekiyor" dedi.

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Erdoğan Aykin, Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleni çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüz olduğunu söyledi.

Ahiliğin Anadolu’da Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulduğuna işararet eden NESOB Başkanı Erdoğan Aykin, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahiliğin dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğunu, bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanrın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunun altını çizdi.

 “Ahi’nin ‘Eli, Kapısı, Sofrası açık, Gözü, Dili, Beli kapalı olmalı” diyen NESOB Başkanı Erdoğan Aykin, “Bilim, ahlak ve akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkarlar yetiştirmiştir. Bu bağlamda bizlere düşen görev, Ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır” dedi.

Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Erdoğan Aykin, “Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Günümüzde var olma mücadelesi veren Esnaf ve Sanatkarlarımız, tüccarlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik, beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır” şeklinde konuştu.

Açılış, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından Mehteran Takımı gösterisi yapdı.  Şed kuşatma töreni ile devam eden programda Ahilik konulu şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.  Yılın Ahisine kaftan giydirme ve plaket törenin ardından yılın kalfasına ve çırağına plaket verildi.

Niğde Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından “Yılın Ahisi” olarak demir doğrama ustası Naci İçli seçildi.

1937 yılında dünyaya gelen Yılın Ahisi Naci İçli, İlimiz Merkez Sanayi Sitesinde 1965 yılından bugüne kadar, ilerleyen yaşına rağmen demir doğrama mesleğini icra ediyor. Yanında birçok usta yetiştiren Naci İçli, güvenilir, dürüst ve saygı bir esnaf olarak görevini sürdürüyor.

Yılın Ahisi seçilen Naci İçli’ye kaftanı Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Erdoğan Aykin tarafından giydirildi.

 “Yılın Kalfası” seçilen Erkek Kuaförü İsmail Tekin’e plaketini Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen takdim etti.  ‘Yılın Kalfası’ İsmail Tekin, 1995 yılında dünyaya geldi. Bugüne kadar erkek kuaförlüğü mesleğinde çalışarak meslek ahlakını ilke edindi. Saygılı, güleryüzlü bir kişiliğe sahip.

 “Yılın Çırağı” olarak Mobilyacılık mesleğinden Ahmet Bahadır seçildi. Ahmet Bahadır’a plaketi Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu tarafından takdim edildi.

Yılın Çırağı Ahmet Bahadır, 2002 yılında dünyaya geldi. Bir yıldır mobilyacı çırağı olarak çalıan Ahmet Bahadır, işyerindeki azimli çalışması ve dürüstlüğü ile işyerinde kendisini sevdiren bir çırak oldu.

Her yıl özenle ve başarı ile Ahilik Haftasında Şed Kuşatma töreni hazırlapıp sunan Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Sırrı Delice’ye plaket takdim edildi.

Kutlama programı kapsamında kortej geçici yapıldı. Törenlerin sona ermesinin ardından Ömer Halisdemir meydanında konuklara pilav, tatlı ve sıkmadan oluşan Ahilik ikramları dağıtıldı.

 

 

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)