Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Ar-Ge birimi İl Özel İdaresinin alanında adından çok söz edilen projeler ürettiği gibi, Niğde'deki diğer resmi kurumlara da proje hazırlıyor. Niğde İl Özel İdaresi Ar-Ge biriminde görev yapan Ali İlker Atabay Niğde'de ilklere imza atıyor. Ali İlker Atabay'ın Niğde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne hazırladığı " Niğde Olimpik Yüzme Havuzu Isıtma ve Aydınlatma Enerji İhtiyacının Çoklu Yenilebilir Enerji Kaynakları ile Karşılanması" projesi Bölge birincisi olarak hibe almayı hak kazandı. 

ALİ İLKER ATABAY'IN PROJESİ YİNE BÖLGE BİRİNCİSİ

Niğde İl Özel İdare Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada; Niğde Valiliğinin “Niğde İlinde yenilenebilir enerji kullanımının kamu yararına yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi; Niğde’nin ülkemizin yenilenebilir enerji merkezi haline getirilmesi” vizyonundan hareketle; T.C. Kalkınma Bakanlığı Ahiler Kalkınma Bakanlığı 2015 yılı Enerji Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında Niğde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Niğde İl Özel İdaresi işbirliğiyle hazırlanan “Niğde Olimpik Yüzme Havuzu Isıtma ve Aydınlatma Enerji İhtiyacının Çoklu Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Karşılanması” projesi bölge 1. si olarak 458.560 TL hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

Ülkemizde bir ilk olan projeyle birlikte Niğde Olimpik Yüzme Havuzu’nun ısıtma ve aydınlatma sistemlerinin enerji ihtiyaçları fotovoltaik (güneşten elektrik), fototermik (güneş kaynaklı ısı) ve su kaynaklı ısı pompası sistemlerinin kurulumuyla birlikte ekolojik,yenilikçi, mevsim ve iklim şartlarından bağımsız olarak da yenilenebilir enerji üretimi yapabilen sistem ve teknolojilerin optimum donanım konfigürasyonu sağlanarak doğru ve verimli uygulamaları alanında somut, denenmiş, benzerlerine teknik bilgi veri tabanı sağlayabilecek örnek bir model oluşturulacaktır" denildi. 


NİĞDE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ YAYGINLAŞACAK


Açıklamanın devamında; Projemizin genel hedefi, TR 71 Bölgesinde yenilenebilir enerji altyapısının güçlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasıdır. Yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki en büyük engel; muhtemel yatırımcılar için tutarlı bir maliyet, verim, fayda analizini pratikte ortaya koyabilen özgün ve somut proje örneklerinin bulunmaması ve kamuoyunun konu hakkında teknik, mali, hukuki alanlarda yeterli bilgi sahibi olmamasıdır. Proje; ortaya somut, verimli, özgün bir tasarım ve sistem uygulaması koymakla birlikte, özel bir önem verilen yaygınlaştırma ve eğitim faaliyetleriyle Niğde ve TR71 kamuoyunu bilgilendirme, tip proje örnekleri ve veri altlığı sağlayarak yeni projelerin oluşturulmasını teknik olarak da destekleyecek çıktılara sahip olacaktır. Proje sonucunda ortaya çıkacak "çoklu yenilenebilir enerji kullanımı modeli" ve uygulaması; ülkemiz için bir ilk olarak, TR71 Bölgesinin ve ilimizin yenilenebilir enerji altyapısına verimli, özgün, çoğaltılabilir ve sürdürülebilir bir katkı sağlayarak güçlendirecektir.

OLİMPİK HAVUZUN ZARARI ÖNLENECEK

        Niğde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren olimpik yüzme havuzu, 2014 yılı Niğde GSHİM verilerine göre 56.400 tekli giriş sayısı ile 10.300 vatandaşımız tarafından kullanılmaktadır. Havuzdan faydalanan kitlenin büyük çoğunluğu ilkokul ortaokul, lise ve üniversite öğrencileridir. Niğde Olimpik Yüzme Havuzu yıllık brüt gelirleri 2014 yılı itibariyle 252.000 TL ve buna karşın ısıtma amaçlı doğalgaz giderleri 402.421 TL, elektrik giderleri 226.214 TL dir.Gelir ve gider kalemlerine bakıldığında havuz işletmesinin kamuya yıllık zararının net 376.635 TL olduğu görülmektedir. Projemizle, havuzun doğalgaz ve elektrik ihtiyacının yenilenebilir enerji sistemleriyle toplamda asgari 464.000 TL düşürülmesi öngörülmektedir. Projemiz, O.Y.H. işletmesinin mali sürdürülebilirliğini sağlayarak hizmet kalitesinden ödün verilmeden vatandaşlarımıza daha ucuza hizmet sunulmasına ve yararlanıcı sayısının artırılmasına imkan sağlayacaktır. OYH sebepli kamu zararının engellenmesi, müdürlüğün il genelinde nicel ve nitel olarak daha geniş kapsamlı projeler gerçekleştirmesine fırsat oluşturacak ve amatör spor kulüplerine aktarılabilecek fon miktarı da artırılmış olacaktır.

Yenilenebilir enerji kaynaklı ve ultrasonik köpek kovuculu aydınlatma sistemlerine ek olarak havuz ısıtma sisteminin sirkülasyon pompaları ve su pompalarının elektrik enerjisinin karşılanması amacıyla 60 KW/h p gücünde 240 adet polikristal güneş panelinden oluşan fotovoltaik panel sistemi kurulacaktır.

ÇEVREYE ETKİSİ BÜYÜK OLACAK

Havuz suyu ve duş/banyo suyu ısıtılması amacıyla 116,6 KWp-(ısıl) selektif yüzeyli fototermik güneş paneli ve havuz suyu ve ortam ısıtma amacıyla 300 kWp-(ısıl) su kaynaklı ısı pompası sistemlerinin de kurulmasıyla birlikte proje fiziken tamamlanmış olacaktır. Projenin sonuçlanmasıyla birlikte yıllık 3.732.422.387 Kcal ve 464.000 TL tutarında temiz elektrik ve ısıl enerji üretilmiş olacaktır. Bu sayede 369.640 L benzin veya 464.029 m3 doğalgaz eşdeğeri enerji ithalatı yerli kaynaklarla ikame edilerek ithalat kaynaklı cari açık azaltılması hedeflenmektedir. Projenin bir diğer katkısı da çevresel boyutta olacaktır. Çoklu yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulumuyla birlikte küresel ısınmaya sebep olan CO2 gazı emisyonu  yıllık 677.405 kg  azaltılacak ve 2.816 Avro karbon ticareti geliri de elde edilebilecektir.

İlimizde elektrik ve doğalgaz tüketiminin tamamı milli elektrik/doğalgaz ağından karşılanmakta olup  safi enerji tüketicisi konumundadır. Artan enerji ihtiyacı şebekelerin yükünü de artırmaktadır. Projemiz, üretilen enerjinin yerinde tüketilmesini ve elektriksel pik seviyesinin/doğalgaz tüketiminin yataylaştırılmasını sağlayarak şebekelerin güvenliğine de katkıda bulunacaktır.

 BU PROJE İLE ÇOK FARKLI ALANLARDA KULLANILMASI İÇİN ÖRNEK OLACAK

Proje çıktılarının yaygınlaştırılmasıyla birlikte yenilenebilir enerjiler kullanılarak konut/sera/tesis/kurum ısıtma; iç mekan ve çevre aydınlatma, yeraltı suyu temini vb. alanlarda diğer kamu kurumlarına, özel işletmelere öncü olunacağı ve yeni uygulamaları cesaretlendireceği öngörülmektedir. Proje, jeotermal enerjinin yer kabuğu ısısı sadece sıcak su kaynağı olan yerlerde değil kırsal ve şehir alanlarında her yerde kullanılmasına imkân sağlayacak bir niteliktedir. Proje, Niğde İlinin PV ve foto termik sistemler alanında sahip olduğu yüksek güneş ışınım potansiyelini de proje ortağı kurumlar, Niğde İli, TR71 Bölgesi ve ülkemiz adına kazanıma dönüştürerek sürdürülebilir kalkınma ve çevreyi gerçekleştirme noktasında kayda değer bir örnek olacaktır.

         
Editör: TE Bilişim