Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, her geçen gün biraz daha tükenen ve kirlenen su kaynaklarının en verimli ve ekonomik şekilde kullanımını sağlamak amacıyla düzenlediği Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı’nda eylem adımlarını değerlendirerek önemli kararlar aldı. Toplantıda, içme ve kullanma suyunun kullanımında tüketimi azaltacak gerekli bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekildi.


EYLEM PLANI HAZIRLANDI... KARARLAR ALINDI

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Vali Yardımcısı Özgür Körükçü Başkanlığında, gerçekleştirilen toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Altunhisar Kaymakamı M. Yaşar Yeşiltaş, Bor Kaymakamı Abdullah Küçük, Çamardı Kaymakamı Mustafa Serin, Çiftlik Kaymakamı Mustafa Dinç, Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, Kurum Şube Müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri katıldı. Tarım Bakanlığınca (2013-2017) kapsamında hazırlanan “Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı” doğrultusunda ilimizin Tarımsal Kuraklık Eylem Planı’nda bulunan eylem adımları değerlendirildi ve birtakım kararlar alındı.


SU KAYIPLARINI AZALTACAK ÖNLEMLER ALINMALI

Gerçekleştirilen toplantıda eylem planı doğrultusunda şu karalan alındı; “Sulama sahalarında su kayıplarını azaltacak önlemler konusunda kış ayları boyunca çiftçi eğitimlerine ağırlık verilecek. Suyu ekonomik kullanan ve suyun çok kıt olduğu yörelere çiftçi gezileri düzenlenmeli, toprakların organik maddece zenginleştirilmesi konusunda çiftçi eğitimleri yapılmalı. Vahşi sulama yapılan alanlarda suyun kapalı sisteme alınması için gereken önlemlerin alınması hususunda ilgili kurumlarca çalışma yapılmalı. Yeraltı sularının damla sulama yapılarak kullanımına teşvik getirilmeli. İl Özel İdare kaynaklı desteklemelerin tohum temininden ziyade damla sulama sistemlerine kaydırılmalı. Kuraklık nedeni ile zaten azalan akarsuların kirlenmemesi için caydırıcı tedbirler alınmalı. Belediyeler ve Mahalli İdareler tarafından içme ve kullanma suyu kullanımında su tüketimini azaltacak tedbirler alınmalı. İsraf edilen veya kirletilen suyun bir sonraki yerleşim yerinin kullanacağı su olduğunun unutulmaması gerektiği konusunda gerekli bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı”


Editör: TE Bilişim