Niğde ili Bor İlçesi Kemerhisar Beldesi Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı kapsamlı bir festival ile 31 Temmuz -2 Ağustos arası önemli bir etkinlik hazırlığı içinde.

 

 

 Sanatçılar, panel, sağlık taraması ile dolu dolu günler yaşanacak. 31 Ağustos 2014 tarihinde saat 17.00’de benimde katılacağım bir panelde var. Prof. Dr Asım Tanış, Felsefe ile ilgili Adana ve Mersin Yeni Yüksektepe Dernek Başkanları Mahmut Şantal ve Saniye Akçal ile Tyanallı Appolonius’u konuşacağız. Konusu Tyanallı Appolonius,  Kemerhisar, antik Tyana Krallığının başkenti olmuş (Tuvanna)  dünyaca ünlü Appolonius doğduğu yer. 16 yaşında buradan Tarsus’a göç etmiş sonrası ege dâhil farklı yerlerde de yaşamış. Prof. Dr Asım Tanış bu konuda yıllardır önemli çalışmalar yaptı, yapıyor.

 

 

Geçtiğimiz yıllarda birlikte panelde olduğumuz rahmetli yazar Aytunç Altındal ise yazdığı kitaplarla yaygın bir kesime Appollonius tanıttı. Appollonius Felsefeci olarak yaşamı boyunca düşünceleri tartışılan ve günümüze değinde ulaşan önemli bir bilge kişi. “İlkesi gerçek bilge boyunduruk altında yaşamayı kabul etmez”  Tyanallı Appolon “önce gerçeği arar, sonra gerçeği getirir,onun her sözü her davranışı bunu gösterir her yerde öğrenilecek bir şeyler bulmayı ve bundan yararlanmayı ve bundan hep daha iyi olmak için yararlanmayı bilmiştir.Bilgisini herkese dağıtır.Ne zenginlerin kapısına koşuyor ne de güçlülerin koltuğu altına sığınıyor. Varlıklıların aradığı ama varlık aramayan bir bilge. Yardıma başvuran toplumlara büyük yararlılığı biliniyor. Apollonius  mücizelerinden de söz ediliyor. Roma imparatoru Aureliano yerle bir etmek için kuşatmayı planladığı Tyana’yı tasarlarken rüyasında Appollonius’u görüp onun uyarısı ile bu düşüncesinden vazgeçtiği, Tyana’yı onarttığı ve yıkmadığı da dünden bugüne  ulaşan anlatılardan.. Doğal beslenme yanlısı, et yemeyen Appolonius için yazılmış yurt dışında yazılmış onlarca kitaptan söz ediliyor. İsa ile yaşdaş ve onun gibi babasız büyüdüğü de bir farklı detay.  Boyunduruk altında yaşamayı kabul etmeyecek kadar özgür, yaşadığı çevreyi koruyacak kadar blinçli, insanlara sorun çözücü olarak bir doktor kadar yakın Appollonis yaşamı ve söyledikleri ile ne kadar bilinirse Kemerhisar’da o kadar tanınmış olur.  . Barış, Adalet, Hakça paylaşım, doğruluk, sağlık yaşam üzerine yaklaşık ikibin yıl öncesi söyledikleri bugünde anlamlı ise Tyanallı Appolloinus daha çok konuşulacaktır.

 

 

Tyanallı Apollonius tanınması adına önemli araştırmaları ve yazdıkları bulunan Prof.Dr Asım Tanış İtalyan Üniversitesinde görev yaptı ve yaşamının önemli bölümünü İtalya’da geçirdi. Türkçe –İtalyanca sözlük yazarlığı dışında Kemerhisar ve farklı konularda kitapları da var. Araştırmacı Prof. Dr Asım Tanış konuyla ilgili bu yılda panelde önemli açıklamaları olacağını düşünüyorum.