Premier Lig’de ilk kez uygulanan devre arası tatilinin bittiği zamanlarda, ülkenin en kuzeyinde, İskoçya sınırına komşu Tyne nehrinin kıyısına kurulmuş 1,6 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık 8. şehrinin siyah beyazlı takımı Newcastle United bir sezonda daha lige tutunma savaşında. 2018-19 sezonunda çalkantılı geçen zamanlardan sonra son maçlarda toparlanıp ligi 13. sırada bitirdiler. Kuruldukları 1892 senesinden günümüze 87 sezonda ülke futbolun en üst liginde mücadele etmişler. Her ne kadar en son şampiyonluklarını 1926-27 sezonunda yaşamış olsalar da 2015’te 169,3 milyon sterlinle dünya futbolunun en fazla geliri olan 20 kulübünden biri olarak geçtiler tarihe. Premier Lig’in kurulduğu 1992-93 sezonundan günümüze sadece üç sezonda ayrı kaldılar elitlerin liginden. O sürede üç kez düşüp geri döndüler, en son dönüşleri 2016-17 sezonunda Rafa Benitez’in teknik direktörlüğünde. Ama o da kalıcı olamadı, 2000’den günümüze 18 teknik direktörle çalıştılar. Muhtemel hiçbirisi İspanyol teknik direktör kadar sevilmedi…

Ada futbolunda “Toon Army” olarak nam salmışlar, “Toon” sözcüğünün İngilizcede karşılığı bulunmuyor, “Town” (kasaba) sözcüğünü bölgede yaşayan insanlar kendilerine has koyu aksanlarıyla “Toon” olarak telaffuz ettiklerinden öyle geçmiş futbol literatürüne. Günümüzdeki başkanları 55 yaşındaki İngiliz iş adamı Mike Ashley, 2007’de 135 milyon sterlin ödeyerek satın aldığı kulübü nicedir elden çıkarma telaşında. 2008’in güzünde, takımın o dönem teknik direktörlüğünü yapan Kevin Keegan’in istifasıyla başlayan süreçte taraftarlarla yıldızınıın hiç barışmadığını, hemen her fırsatta kulübü satmak istediğini hatırlatalım. Newcastle United’dan dem vurup efsanelerini de yâd etmeden olmaz elbet. 1996-2006 arasında formasını giydiği takımda 303 maçta 148 gol kaydetti Alan Shearer, Ada futbolunun efsane golcüsü. 36 yaşında futbolu bıraktığında geride kırılmadık rekor bırakmamıştı…

Şubat ayının ortasında siyah beyazlılar Arsenal deplasmanında. Şubat dedik madem, alışkanlığı bozmayalım, malum şiir hayattır, hatırlayalım şairin şubat yolcusunu anlatan dizelerini: “Seni kim çizebilir şubat yolcusu, yalnız akşam olsun dağınık olsun, ceplerinde bozuk bir bulut uğultusu, geceleyin dörtte bir ölüm korkusu…”
İki takım arasındaki son 14 lig maçının 13’ünü kazandı Arsenal, o maçlarda tek yenilgi 2018 Nisan’ında St James Park Stadı’nda. Arteta’nın gelişiyle canlandı Kuzey Londra takımı, 2020’de oynadıkları 7 maçta yenilgi yüzü görmediler ama ligde en son galibiyetleri senenin ilk gününde Manchester United karşısında. Bu maça çıkarken ligde 10. sıradalar, son 25 senedir ligi ilk 6’nın dışında bitirmediklerini hatırlatalım. Misafir takım 5-4-1 dizilişiyle başlıyor maça, gol umutları Joelinton bu sezon sahada kaldığı 1.766 dakikada gol bulamadı, haliyle takım üretkenlikte sıkıntılı. Topa yüzde 33 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi bir kez yokladığı devreyi golsüz kapatıyor misafir takım.

2. devreye Aubameyang’ın gol denemesiyle başlıyor Arsenal, vuruşu isabetsiz. 40’ta maçın o ana kadar en net pozisyonunda Nketiah yakın mesafeden kaleyi bulamıyor, Newcastle adına şans anı. 54’te golü buluyor Arsenal, Pepe’nin sağdan ortasına uzak köşeye kafayı vuran Aubameyang. O golden üç dakika sonra bu kez Saka soldan ceza sahasına iniyor, Pepe bitiriyor, O ana kadar kalesini iyi savunan Newcastle şimdi iki farkla geride. 63’te farkı azaltma şansını Clark’ın ayağından kaçırıyorlar, altı pastan kaleyi bulamıyor iki numara. 75’te takımının en iyisi Maximin’in vuruşunda direkler gole izin vermiyor. Son bölümde gol için yükleniyorlar ama üçüncü bölgede kalite eksikliği bariz. 90’da Lacazette’in enfes pasını yakın mesafeden gole çeviriyor Mesut Özil, uzatma dakikalarında Lacazette farkı dörde çıkarıyor.

Newcastle kalesinde gördüğü dört golle üç puanı bırakıyor Emirates’te. Velhasıl bir sezonda daha lige tutunma mücadelesi verecek Ada futbolunun siyan beyaz aşk hikâyesi, yüzleri ne zaman güler kim bilir!

Zeki Demirkubuz’un enfes filmi Kader’den alıntıyla, unutulmaz repliği takımın sevdalılarına gitsin: “Herkesin inandığı bir şey vardır bu hayatta. Benimki de sensin.”