Nevşehir'de Standart dışı rampalar hayatı engellilere olduğu kadar diğer vatandaşlarımıza da daha da zorlaştırıyor. İşte bunun en son örneği bugün yaşandı ve kaygan engelli rampasında ayağı kayarak düşen bir vatandaşımız yaralandı.

Edindiğimiz bilgilere göre,
 Olay Nevşehir Merkez Kayseri Caddesinde meydana geldi. İsmi öğrenilemeyen bir bayan vatandaşımız kaldırımda bulunan engelli rampasında yürümeye başladı. Ancak engelli vatandaşlar için yapılan rampa çok kaygandı. Rampanın kayganlığı nedeniyle vatandaşımız yere düşerek ayağından yaralandı.Çevredekilerin 112 Acil'i aramasıyla gelen sağlıkçılar yaralı vatandaşımızı Ambulansla Nevşehir Devlet Hastanesine kaldırdılar.

Lütfen daha dikkat...
Başta engelli vatandaşlar olmak üzere yaşlılar, çocuklar, hamile ve çocuklu kadınların gündelik hayatını kolaylaştıran rampalar son yıllarda sayıları artsa da rampaların birçoğu mimari standartlardan uzak olarak yapılıyor. Özellikle çok kaygan ya çok dik ya da dinlenmeye imkan verecek yeterli sahanlık bırakılmadan yapılan bu rampalar hayatı engelliler adına daha da zorlaştırıyor


Artık buna bir önlem alınsın.
Rampanın kaygan olması nedeniyle zaman zaman vatandaşların yere düşererek yaralandıklarını belirten çevre sakinleri, Nevşehir caddelerinde yer alan engelli rampalarının kaygan olmasından dert yandılar. Kayseri Caddesinde engelli Rampasının kaygan olması nedeniyle çok sayıda vatandaşın aynı yerde düşüp yaralandığını belirten bir vatandaşımızda FİB Haber merkezine yaptığı açıklamasında; Önümüz kış. Sert geçen karlı havalarda birde buzlanma yaşandığında neler olabileceğini düşünemk bile istemiyoruz. Öyleki, aynı yerde meydana gelen yaralanma olayı için 112 yi aradığımızda Ambulansın artık adres bile sormadan olay yerine geldiklerini ve  defalarca zabıtaya bildirdikleri halde olumlu bir cevap alamadıklarını belirterek yetkililerden burada bir önlem alınması için yardım istediler.

İşte standart rampalar bu şekilde olmalıdır.
RAMPALAR
Bedensel engelliler, görme engelliler, hareketleri kısıtlı veya yürüteç kullanan yaşlılar, çocuk arabası süren anneler; yük ve alışveriş arabaları ve tekerlekli bavulları kullananlar için de kesintisiz bir ulaşılabilirliğin sağlanması için gerekli olan rampalar uzunluklarına ve aştıkları yükseklik farklarına göre eğime sahip olacaklardır. 10 cm. kadarki yükseklik farkları için en fazla rampa eğimi   % 10; 10 – 25 cm. arasındaki yükseklik farkları için en fazla rampa eğimi % 8; 25 – 50 cm. arasındaki yükseklik farkları için en fazla rampa eğimi  % 6 olarak kabul edilecektir.
Düz kollu ve sahanlıklı rampalar esastır. İdarenin izni alınarak, ulaşılabilirliğe engel olmayacak geniş bir çapa sahip dairesel biçimli rampalar da kullanılabilir.
 
Kesintisiz rampa boyu en fazla 9 metre olabilir. Her 6 – 9 metrelik rampadan sonra 150 cm. boyunda yatay bir sahanlık bırakılacaktır.  
 
Tek kollu (Uzunluğu 9 metreyi geçmeyen) düz bir rampanın genişliği net 90 cm. daha az olamaz. Genel olarak rampaların genişliklerinin net olarak 120 cm'den daha az olmaması gerekmektedir.
 
Rampaların yüzeyini oluşturacak malzeme konusunda da yaya trafiğinin normal şekilde aktığı bütün yüzeylere ait şartlar geçerlidir, yani kaygan ve takılmalara yol açan yüzey malzemeleri kullanılamaz.
 
Rampaların her iki tarafına, tekerlekli sandalye tekerleklerinin dışarı düşmemesi ve görme engelliler için de bir yönlendirici eleman olması için en az 8 – 10 cm. yüksekliğinde kenarlıklar yapılacaktır.
 
3 metreden uzun rampaların her iki tarafına 3,5 – 4 cm. çapındaki yuvarlak demir borudan korkuluklar konulacaktır. Bu korkulukların yüksekliği 90 cm.dir. 65 cm. yükseklikten de ikinci bir küpeşte geçirilecektir.