Gazioğlu Gıda Tarım Lojistik Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. sahibi İbrahim Civelek geçen yıllardaki fiyat artışlarının sebepleri ve 2015-2016 patates piyasası tahminleri hakkında bilgi verdi.

Nevşehirli Genç iş adamından patates açıklaması :

İktisatın biliminin ortaya çıkmasını sağlayan, Nevşehirin de önemli geçim kaynakları arasında yer alan,temel gıda ürünü patates, birkaç yıldır Türkiye’nin dilinden düşmüyor, sebebi ise patates fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Bu sene de patates fiyatları, başta tüketici olmak üzere bütün üreticiler ve komisyoncular tarafından merakla takip edilmektedir. 

Fibhaber.com olarak üretici, tüketici ve komisyoncuları aydınlatmak üzere,patates sektöründe 1970 'li yıllardan bu yana faaliyet gösteren Gazioğlu Gıda Tarım Lojistik Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. sahibi Sayın İbrahim Civelek ' ten geçen yıllardaki fiyat artışlarının sebepleri ve 2015-2016 patates piyasası tahminleri hakkında bilgi edindik.

Fibhaber'e yaptığı açıklamada Civelek ' ten öncelikle sahibi olduğu Gazioğlu Gıda Ltd.Şti. hakkında bilgiler edindik :

-''Yaklaşık 45 yıllık bir geçmişe sahip olan firmamız, özellikle patates üretimi ve pazarlamasında uzmanlaşmış, ayrıca soğan,kabak çekirdeği ve tahıl ürünleri üretimi ve pazarlaması yapmakta, lojistik sektöründe de karayolu taşımacılığı ve depolama alanlarında faaliyet göstermektedir.

Nevşehirli Genç İş Adamı İbrahim Civelek,geçen yıllardaki patates fiyatlarındaki artışın nedenlerini şöyle değerlendirdi:

2012 yılından itibaren patates fiyatlarındaki artışın birçok sebebi bulunmaktadır. Öncelikle 2012 yılında patates üreticisinin, ürünlerini maliyetine veya maliyetin altında satmak zorunda kalması sonucunda küçük ve orta ölçekli çiftçiler ve firmalar piyasadan çekilmek zorunda kaldı. Türkiyenin önde gelen firmaları bile olumsuz yönde etkilendi. Bunun sebebi ise rekoltenin yani üretimin çok yüksek olması ve komşu ülkelerde meydana gelen iç karışıklıkların patates ihracatını düşürmesi olmuştur. 2013 yılı ise patatesin altın çağı oldu.Çünkü 2011-2012 sezonundan olumsuz etkilenen birçok çiftçi ve firma 2012-2013 döneminde üretim yapmadı veya üretimini azalttı.

Rekoltenin düşük olması sebebiyle patates tarlada 1 liraya depodan ise 2.5 liraya kadar alıcı buldu. Böylelikle üreticiler derin bir nefes aldı.2014-2015 yılında fiyatların düşeceği tahmin edilse de,olumsuz iklim kosullarının sebep olduğu verim düşüklüğü ve tohum fiyatlarındaki artıştan dolayı üretimin Türkiye genelinde az yapılması sonucu, fiyatlar aynı düzeyde devam etti. 2015 yılına geldiğimizde ise, geçen yıllardaki fiyat artışı nedeniyle Türkiyenin 6 bölgesinde , patates ekili arazilerin alanı,bir hayli genişledi.

Geçen yıllara oranla ekim alanlarında artış olması ve bu sebepten rekoltenin yüksek olacağı tahminleri,2015 - 2016 yıllarında patates fiyatlarının geçen yıllara oranla düşeceğini düşündürüyordu.Fakat bu sene, Türkiye genelinde görülen aşırı yağış ve nemden kaynaklanan Mildiyö hastalığı patates tarlalarını vurdu. Türkiye genelinde görülen bu hastalık patates bitkisinin hızla kurumasını ve yumruların gelişimini olumsuz yönde etkiledi. Gazioğlu Gıda’nın sahibi Civelek, kendi tarım sahalarında bu hastalıkla aylardır süren mücadelerine rağmen, firmanın ziraat mühendisleriyle yaptıkları incelemelerde erkenden kuruyan bitkinin yumru gelişimini de olumsuz etkilediğini tespit ettiklerini belirtti. Türkiyenin birçok bölgesine patates satışı yapan firma,Türkiye genelinde yaptığı araştırmada,başta Adana olmak üzere doğal şartlar ve hastalığın etkisiyle sırasıyla Hatayda,Ödemişte ve hasata devam eden illerdeki patates arazilerinde de durumun aynı olduğunu saptadı.Civelek ayrıca:’’İklim koşullarındaki farklılaşma sebebiyle korkarım ki,Sivas ve Kayseri gibi geç hasat yapan şehirler de bu sene soğuk ve don olaylarından dolayı olumsuz etkilenebilir.’’ diye ekledi.

 
Nevşehir'de patatesi mildiyö vurdu, rekoltenin yüzde 60 düşmesi bekleniyor...

Sonuç olarak, Gazioğlu Gıda Ltd.Şti. sahibi, Genç İş Adamı İbrahim Civelek : Patates üretim alanlarının geçen yıllara kıyasla fazla olmasına rağmen, Türkiye genelinde baş gösteren Mildiyö hastalığı ve olumsuz iklim koşulları sonucu patatesteki verimin aşırı düşmesi, 2015 - 2016 yıllarında tarlalardan ve depolardan satılacak patateslerin fiyatları, geçen yıllarda olduğu gibi aynı seviyelerde istikrarlı bir şekilde bu sene de devam edeceğini kaydetti. Son olarak, patates üretiminin çok zahmetli ve diğer tarım ürünlerine göre daha maliyetli bir iş olduğunu bu yüzden son yıllarda artan patates fiyatlarının aslında olması gerektiği seviyede ilerlediğini, ayrıca belirtti.