Kamu Denetçisi (Ombudsman) Mehmet Elkatmış, Mülteci-Der tarafından Çorum'da düzenlenen “ Mülteci Hakları Semineri” programına katıldı. Seminer programına Çorum Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, kamu kurumlarının il müdürleri, görevliler ve konu ile ilgili STK temsilcileri katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Ombudsman Mehmet Elkatmış, ülkemizin bulunduğu coğrafyanın tarih boyunca sürekli göç hareketlerinin yaşandığı bir yer olduğunu kaydetti. Gerek Osmanlı İmparatorluğu zamanında gerekse Cumhuriyet döneminde göç hareketlerinin devam ettiğini belirten Elkatmış, günümüzde ülkemize sığınan insanların sorunlarının çözümü için Kamu Denetçiliği Kurumu’nun her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu kaydetti.

 

Seminerin sabah programında A.Ü.SBF İnsan Hakları Merkezi’nde görevli Cavidan Soykan, “Türkiye’de Sığınma Hakkının Hukuki Çerçevesi” konusunda, Mülteci-Der görevlisi Pırıl Erçoban ise “Türkiye’deki Mülteci ve Sığınmacıların Genel Sorunları” hakkında birer konuşma yapmışlardır.

 

Seminerin öğleden sonraki bölümünde, Çorum Valiliği ve ilgili kamu kurumlarının yetkilileri tarafından “Çorum’da Mülteci Ve Sığınmacılara Sağlanan Hizmetler” hakkında bilgiler verildi. Mülteci-Der görevlisi Simge Memişoğlu, “Çorum'daki  Mültecilerin Genel Durumu: Mülteci-Der Gözlemleri” konusunu aktarırken, seminer programına katılan kamu idareleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de birlikte “Ortak Çalışma: Çorum’da yaşayan mülteciler için neler yapılabilir?” konusu hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu.