Hastalığa dikkat çekmek için buz dolu bir kovayı başından döken Avanoslular genel olarak öğrenim çağındaki çocuklardan oluşuyor. Mustafa Berkan Toprak Avanos'ta kampanyayı ilk başlatanlardan oldu. Toprak, buzlu su dolu kovayı başından aşağı boşalttıktan sonra arkadaşları  Hüseyin Köker, Uğurcan Hazen, Furkan Cingi'ye de aynısı yapmaları için meydan okudu.Ice Bucket Challenge yani 'bir kova buz' akımına göre, ya ALS için bağış yapacaksınız ya da buz dolu bir kovayı başınızdan aşağı dökeceksiniz. Tüm dünyada şu an hem bağış yapıp hem de farkındalık için buz kovasını dökülüyor. Kampanyaya katılan kişi, seçtiği üç isme meydan okuyor ve aynısını onlardan istiyor. Meydan okunan kişi 24 saat içinde aynısını bir başkasına yapıyor. Mark Zuckerberg, Bill Gates, Stephan King, Lady Gaga, Robert Downey Jr., Cristiano Ronaldo Beyonce , Jennifer Lopez gibi dünyaca ünlü isimler kampanyaya büyük destek verdi. Türkiye'de ise ilk destek yemeksepeti'n CEO'su Nevzat Aydın'dan geldi. Aydın, Arda Turan, Ali Sabancı ve Burcu Esmersoy'a meydan okuduktan hemen sonra, bu kez Arda Turan aynı şeyi yaptı. ALS'nin Türkiye'de ilk bilinirliği futbolcu Sedat ile ortaya çıktığından, özellikle futbolcuların bu kampanyaya destek vermesi bekleniyor.

ICE BUCKET CHALLENGE ÜNLÜLERİ

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Oprah Winfrey, George W. Bush ABD 'de Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyasına katılan isimlerden bazıları. Türkiye'de de bir çok futbolcu ve ünlü isim Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) çılgınlığına kapılmış durumda.

Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyasının yaratıcı 27 yaşındaki Corey Griffin çok yakın arkadaşı Pete Frates ALS'ye yakalanınca bu kampanyayı başlatmıştı. İlginç olan ise Corey Griffin'in Bir Kova buz (Ice Bucket Challenge) kampanyasını başlattıktan sonra trajik bir deniz kazasında hayatını kaybetmesi oldu.

DOKTORLAR UYARDI: HERKES YAPMAMALI

Bu eylem sağlıklı bireyleri bile tehdit ediyor. Sadece soğuk bir demiri elleyip ölen insanlar gördük, buzlu su çok tehlikeli. Bu eylem tıp açısından çok risklidir, hekim olarak kesinlikle önermiyoruz. Sağlıklı bireyler için bile çok riskli olan bir kova buz eylemini tansiyon, kalp ritim bozukluğu, epilepsi, beyin ameliyatı olan ve böbrek yetmezliği olan kişiler için ise çok daha fazla risk taşıyor. Biz bu tür hastalığı olan kişilere soğuk suyla duş bile almamalarını öneriyoruz. Kalpte ritim bozukluğu, ani körlük, tansiyon krizi, felce neden olabilir, en önemlisi kalp durabilir.

Avanos Gazetesi.Com