GENEL SAĞLIK SİGORTASI İÇİN GELİR TESTİ YAPTIRMAYANLAR  31 MART 2015 e DİKKAT!
 
       01.01.2012 tarihinde yürürlüğe giren  GSS (genel sağlık sigortası) yerleşim yeri Türkiye’de olan her kişiyi  sosyal güvenlik şemsiyesi altına almıştır.
       18 yaşını doldurana kadar bütün vatandaşların GSS primleri  devlet tarafından ödenmekte olup, 18 yaşını geçtiği halde sosyal güvenlik kurumunda adına prim ödenmeyen ve adına prim ödemeyenler ( işçi, memur, bağ-kurlu veya  emekli değilseniz) bazı kriterleri aşıyorsa primleri kendileri tarafından ödenerek GSS li (genel sağlık sigortalısı) olmak zorundadır.
 
       Yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 01.01.2012 tarihinden bu güne ülkemizde yaklaşık         5 000 000 (beş milyon) kişinin genel sağlık sigortalısı  olmasına rağmen gelir testini yaptırmadıkları için yasa gereği adlarına en yüksek göstergeden prim tahakkuk ettirilmiş, yasadan haberi olmayan veya Anadolu deyimiyle ihmal gelen vatandaşlar zor durumda kalmışlardır.
      
       Bu durumu gören devlet yeni bir yasa çıkararak (6552 saylı kanun) bir çok borç yapılandırmasının yanı sıra genel sağlık sigortası kapsamında borçlu olanlara da  sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına  giderek gelir testini yaptırıp durumlarına uygun primi ödemeleri için 31.03.2015 tarihine kadar süre vermiştir. 
 
       31.03.2015 tarihine kadar gelir testi yaptıranların adlarına tahakkuk etmiş bütün GSS pirim  borçları silinecek ve durumlarına uygun primler 01.01.2012 tarihinden itibaren yeniden hesaplanacaktır.
 
       Hane halkı geliri asgari ücretin 1/3 ünden aşağı olanların GSS primi devlet tarafından ödenecek kendilerinden her hangi bir bedel alınmadan aynı ailede yaşayanların tamamı (eş, 18 yaşından küçük çocuklar, yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen  evli olmayan  ve eğitim görmeleri durumunda lise için 20 üniversite için 25 yaşını aşmamış olan çocuklar) GSS lısı olacaktır.
                     
      Örnek;
      Bir ailede 5 kişi yaşıyor ailenin toplam geliri gelir testi sonucu 1.500.- Tl 1.500.- Tl yi 5 e bölüyoruz çıkan rakam  kişi başı gelir 300.000._ Tl,   2015 1. dönem Asgari ücret 1.201,50 Tl olduğuna ve asgari ücretin 1/3 de 400.000.- Tl olduğuna göre bu aile hiç  para ödemeden  GSS  den faydalanacak ve GSS primleri devlet tarafında ödenecektir.
 
     Bir ailede bir kişinin GSS pirimi ödemesi durumunda kriterlere uyan bütün hane halkı GSS den yararlanacaktır.
 
     Yapılan gelir testi sonucunda hane halkına düşen aylık gelirin;

A. Ücretin üçte birinden az olanlar hiç pirim ödemeyecek
A. Ü  üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar               48,06 TL
A. Ü ve  iki katına kadar olanlar                                    144,18 TL                         
A. Ü iki katından fazla olanlar                                       288,36 TL Aylık GSS Primi ödeyeceklerdir. 
 
     ÖNERİ;
     Geliri asgari ücretin 2 katından fazla olanların, aylık 288,36 Tl GSS pirim ödeyerek sadece sağlık sigortasından faydalanmak yerine 348.-Tl malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortası pirimide ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olup emeklilik sigortasından da faydalanılması önerimdir.
 
    Önlem aldığımız hiç bir şeyin başımıza gelmemesi dileğimle sağlıklı günler diliyorum. SMMM Şerafettin ARSLAN