Netanyahu Arap liderlerle gizli buluşmasını kabul etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz yıl, Obama yönetiminin Ortadoğu barışı konusundaki çabaları kapsamında, Mısır ve Ürdünlü liderlerle gizli bir buluşma gerçekleştirdiğini kabul etti.

Dünya
20 Şubat 2017 Pazartesi

Netanyahu, Şubat 2016’da, Ürdün’ün sahil şehri Akabe’de, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi ile gizli bir toplantıda bir araya geldiğini açıkladı.

İsrail basınının verdiği habere göre dörtlü zirvede, Kerry ABD adına, İsrail’in Yahudi devleti olarak tanınmasını öngören bir anlaşma kapsamında İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelerini yeniden başlatmayı hedefleyen bir plan sundu. Haaretz haberinde “Barış sürecine diğer Arap ülkelerini de katma fikri zaman içinde çekiciliğini kaybetti” yorumunu yaptı.

Konuyla ilgili yorum yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, zirve fikrinin Kerry’den değil, kendisinden çıktığını dile getirdi.

Filistin Yönetimi Başkanı Abbas’ın, dörtlü zirveye katılmadığı, görüşme sonrasında Kerry tarafından bilgilendirildiği belirtildi.

Mısır Devlet Başkanlığı Sözcüsü, söz konusu haberlerle ilgili olarak “hatalı bilgiler” olduğunu söylerken, böyle bir toplantının yaşandığını inkâr etmedi. Ürdün tarafı ise konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.