Özdilek

Güncel

NESİMİ, Azerbaycan'da bir günde 650 bin fidan dikilerek anıldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva'nın girişimi üzerine, ünlü fikir adamı İmadeddin Nesimi'nin 650. doğum yıl dönümü anısına Azerbaycan'da bir günde 650 bin fidan dikildi.

7 Aralık 2019 Saat: 14:02
NESİMİ, Azerbaycanda bir günde 650 bin fidan dikilerek anıldı
NESİMİ, Azerbaycan'da bir günde 650 bin fidan dikilerek anıldı

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcılığını 21 Şubat 2017'den beri sürdüren, Haydar Aliyev Vakfı'nın Başkanı, UNESCO iyi niyet elçisi ve Tıp Doktoru da olan Mehriban Aliyeva'nın teşebbüsüyle başlatılan fidan dikme kampanyası, İmadeddin Nesimi'nin doğduğu Şamahı kentinde başladı.

Etkinliğe Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva ile Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev katıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyev'in ilk fidanı dikerek başlattığı kampanya kapsamında, ülke genelinde 650 bin fidan aynı gün toprakla buluştu.

Büyük Şair ve Fikir Adamı İmadeddin Nesimi'nin eserlerinin uluslararası alanda tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe Azerbaycan Halkı, hükümet ve devlet kurumlarının temsilcileri ve gençler iştirak gösterdi.

Azerbaycan'ın edebi ve kültürel mirasını desteklemeyi amaçlayan bu asil girişim aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve tabiatın korunması açısından da önemli bir hizmet girişimi olduğu belirtildi. Ekolojinin önem arz ettiği bir dönemde, Azerbaycan'da dikilen 650 bin fidan yılda 2.6 bin ton karbondioksitin atmosferden arınmasına destek olacağından dolayı da bu kampanyaya ilgi büyüktü.

Tüm Azerbaycan'da dikilen fidanlar, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından dikildikleri bölgelerin iklim koşullarına göre yetiştirilmiş meyve ve diğer ağaç fidanlarından oluştu.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in onayı üzerine 2019 yılı, Büyük Azerbaycan Şairi ve Düşünürü Imadeddin Nesimi'nin 650. yıldönümü ile bağlantılı olarak "Nesimi Yılı" ilan edilmişti. Nesimi Yılı, Türkiye Cumhuriyeti'nde de çeşitli konferans, söyleşi, anma ve etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından, 2019 yılı içinde Türk Dünyasının bu büyük şair ve düşünürünün doğumunun 650. yılı dolayısıyla bronz, okside, tırtıllı özellikte nominal değeri 2.5 TL olan 5000 bin adet hatıra parası da basıldı.

 

Haber: Veysel Kavrayan

kocaelihaberci-İSTANBUL,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat