Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Koronavirüs nedeniyle yaşadığımız süreçle alakalı olarak Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu’nun sorularını cevaplayarak önemli açıklamalar yaptı.



“BÜTÜN ÖNLEMLERİ ALDIK”
Koronavirüs’ün ülkemizde görüldüğü 11 Mart tarihindeitibaren çok sıkı önlemler aldıklarını ve dezenfekte çalışmalarına hiç ara vermeden devam ettiklerini ifade eden Başkan Muhammet Balta, “Bu kapsam da Vakfıkebir Belediyesi olarak bir yasak olmamasına rağmen tedbir amaçlı 2 hafta pazarımızı kurmadık. Vakfıkebir pazarı bölgemizin en büyük pazarlarından bir tanesi. Yaklaşık 200’ün üzerinde tezgah kuruluyor. Dolayısı ile bir karmaşa olacağını düşündüğümüzden 2 hafta erteledik. O gün aldığımız kararın bu gün geldiğimiz nokta da çok doğru olduğunu hep birlikte gördük. Devletimizde bir yönetmelik yayınlayıp kurallar koyduktan sonra bizde gıdasatışı yapan pazarcılarımıza hafta içi mesaj atarak tezgah kurmak isteyenleri belirledik. Onlarla istişare içerisinde belirli bir sayıda pazarcı esnafına tezgah açtırdık. Az katılımlı bir pazar oluşturduk.
“PAZARCILARIMIZ VE VATANDAŞLARIMIZ MEMNUN KALDILAR”
 Bu süreç içerisinde şunu gözlemledim. 15 gündür sahadayız. Vatandaşlarımızın gıdaya erişim noktasında bir talebi var. Bu talebi karşılamak içinde bir arzın olması gerekiyor. Bu arzlar sadece manavlar ve marketteki manavlar üzerine kaldığı için üzerlerine bir yük bindi. Aynı zamanda bir fiyat istikrarsızlığını da gözlemledik. Dolayısı ile hem pazarcı esnafımızın geçimini temin edebilmesi hem de üretip satan pazarcılarımızın ürünlerini kurallar çerçevesinde pazara indirip satabilmeleri için tüm önlemleri alarak pazar kurdurduk.
Gördüğüm kadarı ile halkımız gayet duyarlı, pazarcı esnafımız da dikkatli bir şekilde alış verişlerini yaptılar. Haftaya da yine aynı bu şekilde ve aynı kararlılıkla gıdaya erişim noktasında pazarımızı açık tutmayı düşünüyoruz. Vatandaşlarımız kurallara dikkat ettiği müddetçe bizlerde onların hayatını kolaylaştıracak her adımda yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
“SOSYAL MESAFEYE DİKKAT”
Belki evde çok canımız sıkılıyor, belki sürekli evde durmaktan bunaldık. Biz çok kapalı durmayı sevmeyen bir milletiz. Ancak her iki yönü de bilen birisi olarak söylüyorum insanlarımız sokaktan çekildiği anda hastanedeki yoğunluk yükü azalıyor. Bu konuya önem göstererek dikkat etmemiz lazım. Bu süreç de gördük ki;hastalık bulaşan insanların çevresindeki vatandaşlara yapılantestlerde pozitif çıkan vakalara oldu. Dolayısı ile sosyal izolasyonve sosyal mesafenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bilhassa bunu Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız ve yetkililer sık sık ifade ediyorlar. Bizlerde vatandaşımızı bu nokta da sürekli uyarıyoruz. Sosyal mesafeye dikkat. Temastan uzaklaşmak. Hilyene dikkat etmek ve kendimizi izole etmek. Bunlara dikkat edersek bu hastalığın (covit-19) yayılım hızını düşürürüz. Sağlık sistemini de ayakta tutarız.
“EVDE KALINCA HASTANEMİZİN YÜKÜ AZALIYOR”
65 yaş üstü vatandaşımızın sokağa çıkma yasağı vardı. İstisnalar hariç 20 yaş altı vatandaşlarımıza da sokağa çıkma yasağı geldi. Diğer zorunlu sektörler zaten çalışıyorlar. Vakfıkebir’de bu yasağa uyum konusunda önemli bir hassasiyet olduğunu gözlemliyorum. Bu konuda Vakfıkebir halkımıza çok teşekkür ediyorum. Bir şeyleri gönüllü yapabilmek çok önemli. Bunu yapabildiğimizde hem hastalığın yayılma hızı azalıyor. Hem de hastaneye müracaatlar az oluyor. Bütün sistem bu anlamda rahatlıyor. Biz zaten bu sistemde vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak organizasyonları yapıyoruz. Tezanfaktan çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında maske dağıtımını pazaryerinde yaptık. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz ile işbirliği içinde onlara malzeme desteği sağladık. Daha öncede üretim yaptılar, şimdi yine üretime devam edecekler. Üretim devam ettiği sürece vatandaşımızı maskelerle buluşturacağız.
“VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ”
Vatandaşlarımızın dışarıda oldukları süre içerisinde maske takma zorunluluğu getirildi. Hem kendinizi hem de başkalarını korumak için bunlara riayet edelim.  Maske fiyatları ile ilgili olarak çitti anlamda şikayetler vardı. Devletimiz PTT Kargo ile ücretsiz olarak maskelerin servisine başladı. 20 yaş altı ile 65 yaş üstü her vatandaşımıza ücretsiz olarak maske ulaştırılacak. Bu anlamda bizde elimizden gelen desteği sağlayacağız. Bizler ve çalışan personelimiz canla başla vatandaşımızın bu süreçtentüm görevlerimizi yapmaya gayret ediyoruz. Vatandaşımızın yanındayız. Zaten Kaymakamlık Vefa Sosyal Destek Grubu devrede, bizde belediye olarak onlara destek oluyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve devletin gönderdiği paraların ödenmesine dair tüm kurumlarımız ve bizlerde iş güdüm içerisinde emniyetimizle, jandarmamızla birlikte bu hizmeti yürütüyoruz.
“KURALLARA UYALIM”
Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Bütün organizasyonlar buna göre planlandı. Vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları bu gruplar tarafından karşılanıyor. Bizim onlardan tek istediğimiz, kurallara uyarak kendilerini izole etmeleridir. Bir noktaya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Şehirden bunalan insanların hızlı bir şekilde köye gittiklerini gözlemliyoruz. Sanki köyde yaşamın serbest olduğu düşüncesi hakim. Köylerde izolasyondan uzak davranışların olduğunu gözlemliyoruz. Bu çok tehlikeli ve riskli bir durumdur. Şehir merkezinden köye çıkan vatandaşlarımızın da köyde kendilerini izole etmeleri gerekmektedir. Hem kendileri için hemde köyde yaşayan yakınları ve köy halkı için.  Biz yaylayı çok seven bir toplumuz. Hava güzel olduğunda yaylalara akın ediyoruz. Sosyal mesafe köyde de yaylada da şehir merkezinde de ve her yer de de geçerlidir. Köyde kendi bağımızda bahçemizde çalışalım. Problem yok. Lütfen sosyal izolasyon kurallarına uyarak bunları yapalım. Serbest şekilde komşularımızla oturup kalkmayalım. Onların hayatını da kendi hayatımızı da riske atmayalım diyorum.
“GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”
İlimize giriş ve çıkışlar yasaklandı. Bu yasak başlamadan önce büyükşehirlerden ilçemize gelen insanlar var. Hoş gelmişler sefa gelmişler başımızın üstünde yerleri var. Ancak, hem kendileri hem yakınları ve büyükleri için 14 günlük izolasyon süresini uygulamalarını onlardan hassaten rica ediyorum. Bu fırsatı verdiğiniz için tekrar sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa sürede bu belayı ülke olarak tef edeceğiz. Güzel günler bizleri bekliyor. Bütün Vakfıkebir ilçe halkıma sevgiler saygılar sunuyorum” dedi.