Ben bu işten hiçbir şey anlamadım

Genelkurmay Başkanlığı web sitesine girdim, Genelkurmay Başkanı’nın görevlerine baktım. Uzun bir metin çıktı karşıma.

Ben bu işten hiçbir şey anlamadım

Araştırmacı yazarlığım tuttu.

Genelkurmay Başkanlığı web sitesine girdim, Genelkurmay Başkanı’nın görevlerine baktım. Uzun bir metin çıktı karşıma.

Metinde anayasanın 117 nci maddesine göre, Başkomutanlığın TBBM adına Cumhurbaşkanı tarafından temsil edildiği, Genelkurmay Başkanı’nın Silahlı Kuvvetlerin komutanı olduğu, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getireceği ifade edilmiştir.

Ancak, metinde bu ifadeden sonra, 4 no.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanına bağlandığı belirtilmiştir.

Yine aynı metinde, yukardaki paragraftan sonra, Genelkurmay Başkanının, Silahlı Kuvvetlerin komutanı olduğu ve savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı namına yerine getirdiği yazılmıştır.

Burada anlaşılamayan husus şudur: Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları Milli Savunma Bakanına bağlanmış, Genelkurmay Başkanının emrinde birlik kalmamış, Kuvvet Komutanlıkları MSB’nin emrine girmiş iken; bu şartlarda Genelkurmay Başkanı TSK komutanlığı ve savaşta Başkomutanlık görevlerini nasıl yerine getirebilecektir?

Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları MSB’nin emrine verilmiştir; ancak, MSB Başkomutan değildir, olması da mümkün değildir; çünkü, MSB’nin üniforması yoktur, yasalar ve kararname ona bu görevi vermemiştir.

Daha sonra MSB’nin web sitesine baktım.

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Milli Savunma Bakanının ve MSB’nin görevleri açıklanmamış; ancak, MSB’nin misyonu yazılmıştır. Bu misyon ise Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını dinamik ve proaktif bir kurum olarak karşılamak olarak zikredilmiştir. Yani, MSB’nin misyonu Silahlı Kuvvetleri sevk ve idare etmek değil, onun ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu durumda, Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Kuvvet Komutanlıklarının MSB'ye bağlanmış olması bir anlam taşımamaktadır.

Özetle, Silahlı Kuvvetler Komutanı kimdir ve savaşta Cumhurbaşkanı adına kimin Başkomutanlık yapacağı belli değildir.

Bu karmaşanın, 4 no.lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasanın 117 nci maddesine uyum sağlamamasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

İçinde bulunduğumuz jeopolitik ortamda, Türkiye, içeriden, Irak’tan, Suriye’den, Doğu Akdeniz’den, Ege’den ciddi tehditlerle karşı karşıya iken, güvenlikte ciddi zafiyetler oluşturacak tartışmalı yeni askerlik sistemi hızla TBMM’den geçirilirken, Türkiye’nin bekasının garantisi olan TSK’nın komuta yapısındaki bu karmaşanın neden düzeltilmediğini anlamak mümkün değildir..

Nejat Eslen

Odatv.com

Ben bu işten hiçbir şey anlamadım - Resim : 1

Nejat Eslen genelkurmay başkanlığı arşiv