24 Eylül 2017 01:00

Nefret dogmadan beslenir

Nefret dogmadan beslenir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eylül başında tenisin en iyi kadın oyuncularından biri olan Serena Williams’ın Florida’da bir kız bebek dünyaya getirdiği dünya çapında haber oldu. Geçen hafta Florida’da ortaya çıkarılan bir skandal ise Tenisçi Williams’ın doğum yapması kadar ilgi çekmedi. ABD’de birkaç önemli gazetede yer alan habere göre, Florida’daki bir askeri hastanede yeni doğmuş bir veya birkaç bebeğe kötü muamele yapılmıştı. 

Daha önce ortaya çıkan benzer skandallarda olduğu gibi bu skandal da, internet üzerinden paylaşılan görüntülerin yayılması ile ortaya çıktı. İnternet üzerinden paylaşılan görüntüler şöyle özetlenebilir: Hasta bakıcı veya hemşire gibi giyinmiş bir kadın ve bir başka kişi, yeni doğmuş bir bebekle oynuyorlar. Üzerinde önlük, ellerinde eldiven olan görevli kadın bebeği tutarken yanındaki kişi video çekiyor. Görevli bebeği koltuk altlarından tutup dans edermiş gibi oynatıyor; kollarını ve vücudunu çalan müziğe uygun olarak hareket ettiriyor. 

Bu yetmezmiş gibi bebek için, “küçük şeytan” yakıştırması yapılıyor. Çekilen fotoğraflardan birinde, arkada uzanmış veya uykuda olduğu görülen bebeğe yönelik olarak kötü bir el hareketi yapıldığı görülüyor. Fotoğrafın altında, “İşte bu küçük şeytanlar hakkında şimdi içimden geçenler” yazıyor.

Videoyu çeken kişinin de Jacksonville Donanma Hastanesinde görevli olduğu daha sonra ortaya çıkınca tablo tamamlanmış gibi: Her iki görevli de beyaz. Bebek ise siyah. Çalınan müzik de rap. Bu damıtılmış ırkçılık tablosu. İki yetişkin, daha dünyaya yeni gelmiş bir bebeğe karşı nefret besliyorlar. Nefret beslemelerinin tek nedeni, bu bebeğin kara derili olması.

Olanlar hakkında ABD Donanması adına yapılan açıklamaya göre görevliler sivil hemşireler değil, sağlık işlerine bağlı donanma personeli. Yani eğitimli profesyoneller. Yapılan açıklamada görüntülerin donanmanın temel değerleri ve tıbbi etik ile bağdaşmadığı, personelin etmiş oldukları yemini çiğnemiş oldukları belirtiliyor. Buna karşın görevlilere henüz işten el çektirilmediği ve başka görevlere alındıkları belirtiliyor.

Florida’da ortaya çıkan skandaldan çıkarılabilecek birkaç ders var. Bunlardan biri, ırkçılığın yerleşmiş olduğu bünyeden sökülüp atılması çok zor olan bir hastalık gibi yapışkan ve dirençli bir saplantı olduğu. Bir diğeri, ırkçılığın ABD’de yeniden yükselişe geçtiği. Bir başkası ise ırkçılığın militarizmden beslendiği. Irkçılık, cinsiyetçilik ve dogmalara dayalı diğer ayrımcılık türleri orduda çok hızlı üreyebiliyor ve korkunç sonuçlara yol açabiliyor.

Olanlara Türkiye penceresinden bakıldığında çıkarılacak dersler daha da korkutucu. Türkiye’de yürürlüğe konulan ölüm siyaseti militarizm ve ırkçılığı kullanıyor. AKP döneminde üretilen ve artık baş tacı edilen yeşil militarizm, tıpkı daha önceki militarizm gibi dogmatik. Ama daha inançlı, daha dindar. Yeşil militarizm ile hiç tanımadıkları, hiç bilmedikleri kişilerin mezarlarına saldırmaktan çekinmeyen askerler üretildi, üretiliyor. Bu askerler, yeni doğmuş bir bebeğe nefret duyabilen askerler gibi nefret dolu. İnsanlık suçu olan eylemleri yüceltenler de, duvarlara yazdıkları yazılarla yaptıklarını itiraf eden askerler de her gün internette geçit yapıyor.

Florida’daki askeri hastanede olanlar gerçekten de akıl alır gibi değil. Yeni doğmuş bir bebeğe veya ölülere ve mezarlarına nefret duyanlar, Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranlar hepsi ama hepsi dogmalardan besleniyorlar. Oysa nefret ve dogmalar ancak dünyanın sonu olabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...