Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neden Amerikan üniversitelerini tercih etmelisiniz
Her yıl bu zamanlarda tüm dünyada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde öğrenciler, Amerika’daki yüksekokul ve üniversitelerden gelecek kabul mektuplarını merak içinde beklerler. Kabul alan bu öğrencilerden biriyseniz sizi tebrik ediyorum! Bu aşamada elbette bir tercih yapmanız gerekiyor. ABD’nin Türkiye’deki diplomatik misyonunun başı olarak, ABD’deki bir yüksekokul ya da üniversiteden gelen teklifi neden kabul etmeniz gerektiğini size kısaca açıklamak isterim. Sizi, yüksek öğrenim için Amerikan üniversitelerini tercih eden, 15.000’i Türkiye’den olmak üzere dünyanın dört bir köşesinden gelen bir milyon uluslararası öğrenciden biri olmaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yaz Türkiye’ye gelişimden bu yana, ABD üniversitelerinde yaşadıkları deneyimleri pozitif bir bakış açısıyla paylaşan çok sayıda yetenekli Türk ile karşılaştım. “Olmak istediğiniz kişiyi oluyorsunuz, istediğinizi yapabiliyorsunuz ve gerçek manada kişiliğinizi buluyorsunuz”, “Amerikan üniversitelerinde sadece akademik eğitim verilmiyor, sizi gerçek dünyaya hazırlıyorlar ve kariyerinize başladığınızda gerekli kaynakları sizlere temin ediyorlar.” ve “Eğitim aldığım Amerikan üniversitesinin bana sağladığı esnekliği ve sorumluluğu seviyorum” gibi sözleri defalarca işittim. Forbes Dergisi’nin “30 Yaş Altındaki 30 Bilim İnsanı” listesinde yer alan ünlü Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, “Amerika’da aldığım eğitim, önüme kariyerimi geliştiren emsalsiz bilimsel fırsatlar çıkardı” demiştir.

Türkler, yüksek öğrenimde Amerika Birleşik Devletleri’ni diğer ülkelerden daha fazla tercih ediyor. Neden? Amerika Birleşik Devletleri, dünya standartlarında laboratuvar ve tesis imkanı sağlayarak, araştırma ve geliştirmeye diğer ülkelerden çok daha fazla harcama yapıyor. Amerika yüksek eğitim sistemi, kariyer yapmak için olduğu kadar bilgili bir yurttaş olmak için de son derece gerekli olan eleştirel düşünme becerilerine ağırlık veriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim görmek, bir Amerikan üniversitesinden alınan diplomanın küresel ölçekte kabul görmesinin yanı sıra, sizinle beraber eğitim gören Amerikalı arkadaşlarınızla yaşam boyu sürecek bağlar, mesleki ilişkiler ve dostluklar kurmanızı da sağlar. Sizi Amerikalı arkadaşlarınızın arasına katılmaya ve bu deneyimi ilk elden yaşamaya davet ediyorum.

Haberin Devamı

Çok sayıda genç Türk, bana Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim görmek istediğini ancak eğitim masraflarının kendilerini düşündürdüğünü söyledi. ABD’de eğitim masraflı olabilir ancak yüksek okul ya da üniversite söz konusu olduğunda işin hem maliyetine hem de faydalarına bakmak önem taşıyor. ABD’deki okul ücretleri, Avrupa’dan ya da bir çok yerden daha yüksek olabilir; ama ABD’de günlük harcamalar genellikle daha azdır. Ayrıca, eğitiminizi finanse etmenin bir çok yolu da bulunuyor. Neredeyse tüm yüksek okullar ve üniversiteler burs veriyor. Bu okulların çoğu, spor bursları, finansal destekler ve diğer bazı teşviklerde bulunarak uluslararası öğrencileri çekmeye çalışıyor. Eğitim ücretlerini ödeme konusunda öğrencilere yardımcı olan binlerce özel kuruluş bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz, finansal yardım arayışınız konusunda sizi yönlendirecek olan, Türkiye çapında faaliyet gösteren dört EducationUSA ofisimizden birini ziyaret etmenizi şiddetle öneririm. EducationUSA danışmanlarımız, ABD yüksekokulları ve üniversiteleri hakkındaki engin bilgileriyle sizlerle iletişime geçmeye hazır. Danışmanlarımız, Amerika Birleşik Devletleri’nde öğrenimle ilgili soracağınız soruları yanıtlayacakları gibi akademik ve kişisel hedefleriniz açısından doğru eğitim kurumunu bulmanızda da size yardımcı olacaklardır. Danışmanlarımız, bir çok öğrencinin mezun olduktan sonra kendi alanlarında iş tecrübesi edinmeleri için bir süre Amerika Birleşik Devletleri’nde kalmalarına imkan veren Tercihli Pratik Staj Eğitimi’ni de size açıklayabilirler. EducationUSA danışmanlarına tr.usembassy.gov/study-usa-tr linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir kez daha sizi kutluyorum! İlgi alanlarınıza hitap eden bir eğitim programı, size çok sayıda fırsat sunan zengin bir kampüs hayatı, yaşam boyu sürecek küresel bağlantılar kurma imkanı karşınıza çıkmışsa, ilgi duyduğunuz ve meraklı olduğunuz şeyleri keşfe çıkmak istiyorsanız, o zaman Amerikan üniversitelerinin size yaptığı teklifi kabul edin. Asla pişman olmayacaksınız ve ABD de sizi kabul etmekle ne kadar şanslı olduğunu görecek. ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği ve Konsoloslukları olarak, çıktığınız yolda sizleri her zaman desteklemeye hazırız.