TİGEM'e bağlı Atatürk Tarım İşletmesinin 940 dekarlık arazisinin Yalova Üniversitesi kampüsü olarak kullanılmasına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu'nun kararı Bursa İdare Mahkemesi tarafından  iptal edildi.
Yalova-Çınarcık yoluna cepheli olan arazi üzerinde Yalova Üniversitesi Merkez Kampüsü inşaatları halen devam etmekte iken Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası tarafından açılan davada Bursa İdare Mahkemesi'nin iptal kararı ne olacak şimdi sorusunu gündeme getirdi.
Türkiye Ziraat Mühendisleri sitesinde Başkan Özden Güngör imzasıyla yapılan açıklamada yaşanan süreç ise şöyle anlatılıyor, " YPK tarafından 14.3.2005 tarihinde çiftliğin tasfiye edilmesi kararı alınmıştır. Tarım-İş Sendikası tarafından açılan ve ODA`mızın da müdahil olduğu dava sonucunda, Bursa 2. İdare Mahkemesi 26.12.2006 tarihinde YPK kararını iptal etmiştir. Başbakanlığın mahkeme kararına karşı yaptığı itiraz da, Danıştay 10. Dairesi tarafından 31.10.2007 tarihinde reddedilmiştir. 
Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından 12.8.2008 tarihinde, "İşletme TİGEM‘de kalacak şekilde, arazilerinin bir yıl içinde özelleştirilmesi" kararı alınmıştır. Bunun üzerine odamızın açtığı dava kapsamında Danıştay 13. Dairesi, 28 Mayıs 2010 tarihinde söz konusu kararı iptal etmiştir. 
İşletmenin 940 dekar arazisi 6.12.2010 tarihli YPK kararıyla, Yalova Üniversitesi Kampüsü olarak kullanılmak üzere Hazine`ye bedelsiz devredilmiştir. Odamız tarafından karara karşı açılan dava Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından 16.12.2011 tarihinde reddedilmiştir.  Ancak temyiz başvurusu yaptığımız Danıştay 10. Dairesi, işletme kullanımında bulunan arazilerin, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın kampüs amaçlı yapılaşmasını teminen devredilmesini hukuka aykırı bularak, mahkeme kararını bozmuştur. Bursa 2. İdare Mahkemesi de Danıştay`ın bozma kararına uyarak, söz konusu YPK kararını 19.10.2015 tarihinde iptal etmiştir. Böylece işletmenin tarım arazileri üzerinde yapılaşma girişimi bir kez daha engellenmiştir.  
Editör: TE Bilişim