Nazi işbirlikçisini öven plaketi parçaladı

Litvanyalı insan hakları savunucusu Avukat Stanislovas Tomas, Vilnius’ta Nazi işbirlikçisini savaş kahramanı gibi gösteren plaketi parçaladı.

Dünya
8 Nisan 2019 Pazartesi

Stanislovas Tomas, aynı zamanda Avrupa Parlamentosuna seçilmek için aday.

Tomas, internette yayınlanan bir videoda, Jonas Noreika’yı savaş kahramanı gibi gösteren bir plaketi pazar günü parçalarken görüntülendi.Tomas inşaat balyozu ile söz konusu plaketi parçaladıktan sonra kendini polise ihbar etti ve tutuklanmayı bekledi.

Simon Wiesenthal Merkezinin belirttiğine göre, II. Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altında Siauliai şehrinin valisi olan Jonas Noreika onlarca toplu sivil katliamlardan sorumlu idi.

Söz konusu plaket devlet tarafından finanse edilen bir sivil toplum kuruluşu tarafından Noreika’nın komünistlere karşı verdiği mücadeleyi övmek için dikilmişti.

Noreika savaştan sonra Sovyet işgali ile mücadele etmiş ancak tutuklanmış ve hapishanede ölmüştü.

Geçtiğimiz ay da, Amerikalı ve Litvanya asıllı bir Yahudi olan Grant Gochin, plaketin kaldırılması için yerel mahkemede dava açmış ancak mahkeme davayı reddetmişti. Mahkemenin eski valiyi Nazi suçlusu kabul etmemesine rağmen, Noreika’nın torunu Silvia Forti dedesinin suçunu kabul ediyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün