HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber, Norveç'teki tatbikatta Atatürk'ün düşman liderler arasında gösterilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da düşmanla iş birliği içinde gösterilmesinin kalıcı sorunlara yol açmamasını istedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kanada’da düzenlenen Halifax Güvenlik Forum’unda NATO'nun Norveç’teki Trident Javelin tatbikatında Atatürk'ün düşman liderler arasında gösterilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da düşmanla iş birliği içinde gösterilmesi konusunda Türkiye’den özür dilediğini ve konunun kalıcı sorunlara yol açmamasını beklediğini ifade etti.

Halifax Güvenlik Forumu kapsamında yapılan bir panelde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e Norveç’te söz konusu olan skandal soruldu.

"SORUNUN NE OLDUĞUNU TESPİT ETTİK"

NATO Genel Sekreteri “Olaydan sorumlu olan personel derhal görevden alındı. Yetkililerim Norveçli yetkililerde temas halinde. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı, o personelin görevden alındığı bana iletildi. Ve ben NATO adına özürlerimi Türkiye’ye sundum. Ayrıca burada Türkiye’den Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ile de görüştüm. Dolayısıyla sorunun ne olduğunu tespit ettiğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

"KALICI SORUNLARA YOL AÇMAYACAĞINI BEKLİYORUM"

Türkiye NATO için birçok sebepten dolayı kilit bir müttefik olduğuna dikkat çeken Stoltenberg "Bu olayın kalıcı sorunlara yol açmayacağını bekliyorum. Yanlıştı ve artık geride kaldığını düşünüyorum" ifade etti. .

Türkiye’nin Suriye ve Irak ile sınırları bulunması hasebiyle IŞİD ile mücadelede önemli bir rolü olduğuna vurgu yapan Stoltenberg Türkiye’nin Karadeniz’den Rusya ile sınırının bulunmasının da Türkiye’yi NATO için önemli kıldığının altını çizdi.

Suriye ve Irak’ta söz konusu olan istikrarsızlığın ve IŞİD terörünün başta Türkiye olmak üzere tüm NATO’yu da yakından ilgilendirdiğini ifade eden Stoltenberg, Türkiye’nin IŞİD ile mücadeleye de gerek alt yapısı ve askeri üsleri ile gerek alanda örgütle mücadelesi önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

STOLTENBERG İKİ KEZ ÖZÜR DİLEDİ

Norveç asıllı genel sekreter olayın duyulması üzerine NATO adına Türkiye’den özür dileyen bir açıklama yayınlamıştı.

Daha sonra Orgeneral Akar ile bir araya gelen Stoltenberg bizzat Akar’dan özür dilemiş ve Akar’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özürlerini iletmesini talep etmişti.

ORGENERAL AKAR İLE GÖRÜŞTÜ

Orgeneral Akar, özür dilemesi ve konuya yapıcı bir şekilde yaklaşmasından dolayı Stoltenberg'e kendisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına teşekkür etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, panel öncesinde de Bakan Çelik ve Orgeneral Akar ile bir araya gelerek bir süre görüştü.

NORVEÇ ÖZÜR DİLEDİ

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, skandaldan ötürü Türkiye'den özür diledi.

Norveç Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Jensen, "Norveç'in Stavanger kentindeki Müşterek Harp Merkezi'nde gerçekleştirilen NATO tatbikatı sırasında kullanılan kapalı devre mesaj sisteminde bir mesaj yayımlanmıştır. Bu mesaj sadece tatbikat dönemi için istihdam edilen bir Norveç vatandaşı tarafından yazılmıştır" ifadelerini kullandı.

Norveç vatandaşı tarafından yazılan mesajın kesinlikle Norveç'in görüş ve politikalarını yansıtmadığını vurgulayan Jensen, "Mesajın içeriğinden dolayı özür diliyorum. Türkiye önemli bir NATO müttefiğidir ve yakın iş birliğimize değer veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Jensen, mesajı yayımlayan Norveç vatandaşının Müşterek Harp Merkezi'nde gerçekleştirilen NATO tatbikatından hemen uzaklaştırıldığını, olay hakkında detaylı bir soruşturma yürütülerek gereken adımların atılacağını bildirdi.

NATO, tatbikattaki skandalla ilgili olarak bir teknisyen ve subayın ordudan atıldığını açıklamıştı.

ATATÜRK FOTOĞRAFINI İNTERNETTEN BULMUŞ

Tatbikatta, düşman safları tespit etmek için soğuk savaş döneminden kalan bazı liderlerin büstleri kullanılıyordu. Müşterek muharebe merkezinin medya teknisyeni, bir internet sitesinde liderleri ararken Atatürk portresine ve büstüne denk geldi, hedef olarak seçti. Olay, tatbikata katılan Türk subaylar tarafından fark edildi. Medya teknisyeni görevden alındı ve özür dilediği açıklandı.

ERDOĞAN ADINA HESAP AÇTI

İkinci olay, 15 Kasım'da yaşandı. NATO içerisinde askerlerin ve subayların iletişimi için kullanılan sosyal paylaşım sitesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan adına açılmış sahte bir hesapla NATO aleyhinde, müttefikler aleyhinde paylaşımlarda bulunuldu. Bu durum, NATO'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Türk subaylar tarafından tespit edildi. Sahte hesap açan kişinin Kürt kökenli bir Norveç subayı olduğu belirlendi. Subay ordudan atıldı.

ÖZÜR MEKTUBU YAYIMLANDI

Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Genelkurmay'dan özür diledi. Norveç'teki Ortak Harp Merkezi Komutanlığı da konuya ilişkin özür mektubu yayınladı.

40 TÜRK ASKERİ ÇEKİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Norveç'teki NATO tatbikatında düşman tablosunda Atatürk ve kendisinin isminin yer alması nedeniyle 40 askeri geri çektiklerini açıklamıştı.


En Çok Aranan Haberler