"IŞİD'le mücadele için NATO yönetiminde bir operasyon olursa..."

"IŞİD'le mücadele için NATO yönetiminde bir operasyon olursa..."
NATO’nun IŞİD ile mücadelede koalisyona katılma kararı almasına Rusya’nın tepkisi merak konusu oldu.

Fatih Erboz / Yeniçağ 

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Rusya’nın terörle mücadele konusunda hayır demeyeceğini ancak Suriye’de bundan
hoşlanmayacağını söyledi. Öymen, NATO’nun kara gücü göndermesi durumunda yeni bir durumun ortaya çıkacağını belirterek, “Türkiye bu noktada rahatlar. Rusya da Kosova ve Bosna’da olduğu gibi terörle mücadeleye destek verebilir.

Rusya terörle mücadele konusunda NATO’nun katılımına itiraz etmez. Ancak yine de çok hoşlanacağı söylenemez
ama terörle mücadele olduğu için kendisi de olur, NATO’ya da destek verir” dedi.

NATO’nun IŞİD ile mücadelede yer almasının iki seçenek ile mümkün olabileceğini ifade eden Öymen, NATO’nun bunun bir bölümüne sınırlı bir sorumlulukla katılabileceğini kaydetti. Öymen şunları anlattı: “Burada birincisi Afganistan formülüdür. Afganistan’da olduğu gibi sınırlı olur. Aradaki farka gelince eğer NATO’nun yönetiminde bir operasyon olursa bunun sorumlusu ve yönetici karargâhı NATO olur. ABD olmaz. Koalisyonun başkanlığında bir operasyona NATO katılırsa bunun yönetimi, koordinasyonu, komuta kontrolü ABD’de olur.”

NATO’nun operasyon kapsamında alacağı kararların önemli olduğuna vurgu yapan Öymen, “NATO buraya kara kuvveti mi, hava kuvveti mi gönderecek, bu da önemli bir konu olacaktır. Kara kuvveti gönderirse bu yeni bir durum
yaratır, en azından Türkiye’yi içine düştüğü sıkıntıdan ve yalnızlıktan kurtarır.

Aksi takdirde bir terör örgütüyle diğer terör örgütünü kapıştırma durumu ortaya çıkacak. NATO’nun katılımı ve koalisyonun diğer unsurlarının da katılımıyla kara operasyonu olursa bu da başka bir formül olarak karşımıza çıkar” diye konuştu.

NATO’nun şu ana kadar kara gücü konusunda net bir açıklama yapmadığını da anımsatan Öymen, “Operasyonun NATO bölümünde Türkiye söz sahibi olur” dedi.