Dolar

32,5533

Euro

34,8507

Altın

2.428,39

Bist

9.722,09

National Geographic, Sivastopol'ü 'Rus şehri' gibi gösterdi

ABD’de Ulusal Coğrafya Derneğine bağlı olan ve dünyanın birçok yerinde farklı dillerde yayın yapan National Geographic dergisinin Rusça yayınlanan son sayısında Sivastopol (Akyar) şehri Rusya’ya ait olarak gösterildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-20 13:19:01

National Geographic, Sivastopol'ü 'Rus şehri' gibi gösterdi

Kırım'ın fiili işgali sürerken, psikolojik işgal de devam ediyor! Ukrayna'ya bağlı olan ve Kırım Türklerinin yaşadığı bölge 2014 yılında Rusya tarafından işgal ve ilhak edilmişti. Kırım'ın Sivastopol şehri National Geographic dergisinin Rusça yayınlanan son sayısında Rusya'ya ait olarak gösterildi.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre Konu hakkında Facebook sayfasında açıklama yapan gazeteci Anton Namlyuk, “Rusça yayınlanan National Geographic dergisinin yeni sayısında ‘İçindeki Deniz' adlı makale basılmış. Söz konusu makale şu cümleyle başlıyor: ‘Tanıtılmaya ihtiyaç olmayan şehirler var. Herkes onları duymuştur. İşte, ünlü kahraman şehir ve federal önleme sahip olan şehir, Rusya Federasyonu'nun bir parçası ve tüm Rusya'nın vaftiz yeri.' ifadeleri kullanılıyor. Bu tür olayları anlatmayı sevmiyor değilim, ancak ABD'nin Ulusal Coğrafya Derneğine bağlı yayınlayan NG'den bunu beklemiyordum” diye belirtti.

KIRIM'IN İŞGALİ

2014'teki Ukrayna Savaşı'nda Rus ayrılıkçıları destekleyerek silah yardımı yapan Rusya, fiili olarak Kırıma'a 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Mart ayında apar topar yapılan bir referandum ile Kırım, Moskova tarafından ilhak edildi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi atadığı Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya'ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

BM, AB ve ABD Kırım'da yapılanlara karşı Rusya'ya yaptırımlar başlattı ve o yaptırımlar halen sürerken, Moskova cephesinden "Kırım Rus toprağıdır" açıklamaları yapıldı. Kırım'ın bağlı olduğu ve hem savaş hem siyasi kırılganlıklar sebebiyle gergin dönemler geçiren Ukrayna ise Kırım yarımadasını geçici olarak işgal edilen bölge olarak görüyor.

UKRAYNA SAVAŞI

Ukrayna'nın doğusunda Rusya destekli gruplar ile hükümet güçleri arasında 2016'da yaşanan çatışmalarda resmi rakamlara göre 217 Ukrayna askeri öldü, bin 282'si ise yaralandı. Ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk merkezli alanda iki yıl devam eden (2014-2016) düşük yoğunluklu savaşta sivillerin de dahil olduğu 10 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, 2016'da açıkladığı Ukrayna'daki insan hakları ile ilgili 16. raporuna göre, ülkenin doğusunda şu ana kadar 9 bin 758 kişinin öldü, 22 bin 779 kişi ise yaralandı. Ayrıca 1 milyondan fazla kişi savaş nedeniyle yerinden edildi.

(AYRINTILAR İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

472114

Haber Ara