Kapat !

NASIL MI TERCİH YAPALIM-

NASIL MI TERCİH YAPALIM-

Üniversite tercih puanları ve başarı sıralamalarının açıklanması ile birlikte öğrencileri ve ailelerini tercih heyecanı sardı . Tercihler 18 – 26 Temmuz tarihleri arasında aday işlemleri sistemi üzerinden bireysel olarak yapılabilecek. Peki ya bilinçli tercih nasıl yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevabı için PDR Uzmanı Bahar CAN ile görüştük.

Türkiyede yapılan bir araştırmada üniversite öğrencilerinin yarısının, okuduğu bölümden ve alandan memnun olmadıkları ortaya çıkmış. Bu da aslında bilinçli bir tercihin, iyi bir yönlendirmenin yapılamadığı anlamına gelmekte. Genelde gençler sorumluluk almak istemiyor, tercihini başkasına yaptırmayı uygun görüyor. Karşısındaki öğrenciyi tanımadan yalnızca başarı sıralaması kıstas alınarak yapılan tercihler, öğrencinin üniversiteli ama mutsuz bir kimliğe bürünmesine neden oluyor. Öğrencilerimiz şunu asla unutmamalı; bilinçli bir tercih için her şeyden önce kendinizi tanımanız gerek. Kişisel özelliklerinizi, hangi alanlara eğiliminizin olduğu tespit etmelisiniz. Daha sonrasında ise ÖSYMnin yayınlamış olduğu tercih klavuzundan başarı sıralamalarınızı göz önünde tutarak istediğiniz bölümleri, eğer istediğiniz bölümler sıralamanıza uygun değilse istediğiniz bölümle ortak noktası olan başka bölümleri listelemelisiniz.
Gençler, biliyorsunuz tercihlerde 24 adet program seçme hakkınız bulunuyor. Bu haklarınızı 5 – 15 - 4 taktiği ile doldurmaya özen göstermenizi tavsiye ederim. Bu taktiği açacak olursak; 5 tane gelme ihtimali zor olan ancak istediğiniz bölüm veya Üniversiteyi en başa yazmanız, 15 taneyi ise normal sıralamanızın maksimum 6 - 7 bin üstünde ya da altında olduğu yerleri tercih ederek doldurmanız. Kalan 4 tercih hakkınızı da kesinlikle kazanabileceğinizi düşündüğünüz, sıralaması sizin seviyenizden biraz daha düşük ancak sizin pişman olmadan gideceğiniz yerleri tercih etmeniz olarak özetleyebiliriz.
Ve gençler son olarak; bilinçli bir tercih mesleki doyumunuzu, hayata bakış açılarınızı artı yönde etkileyip ülkemize daha verimli bir hizmette bulunmanızın yolunu açacağı için çok iyi düşünmenizi ve aceleci olmamanızı öneririm. Hepinize bilinçli tercihler diliyorum . . .

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 34434

Kullanıcı Adı

E-Postanız

Bu Yazıya 0 Yorum Yapılmış

Yorum Yok

Tüm yorumları okumak için tıklayın