Teknoloji
Giriş Tarihi : 24-05-2019 16:36   Güncelleme : 24-05-2019 16:50

NASA Çalışanı Memleketi Sinop'ta

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Johnson Uzay Merkezi Piroteknik Sistem Yöneticisi Sırrı Oğuz memleketi Sinop’ta konferans verdi

NASA Çalışanı Memleketi Sinop'ta

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Johnson Uzay Merkezi Piroteknik Sistem Yöneticisi Sırrı Oğuz memleketi Sinop’ta konferans verdi.

Eğitim İş Sendikası Sinop Şubesi tarafından düzenlenen, NASA üst düzey yöneticisi Sırrı Oğuz “Uzayda Seyahatin Temelleri” konulu verdiği konferansta öğrenciler tarafından ilgiyle dinlendi.

Sinop Sarısaltuk Anadolu Lisesinde düzenlenen konferansta Eğitim İş Sendikası Başkanı Celal Şahbenderoğlu ilk konuşmayı yaparak Sırrı Oğuz’u sahneye davet etti.

Oğuz, öğrencilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek başladı sözlerine. “Aslen Sinopluyum. Üniversite hayatımın öncesi bu mutlu şehirde geçti. 1983’de İTÜ Uçak Mühendisliğine girme hakkı kazandım. Mezun olduktan sonra 1988 yılında burs kazanarak yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gittim. Uçak ve Makine Mühendisliği masterlarımı bitirdikten sonra Savunma ve Uzay Sanayisinde özel bir şirkette uzun yıllar çalıştım. 2008 yılında NASA birlikte çalışmayı teklif etti bende kabul ettim. 11 yıldır Houston NASA Johnson Uzay Merkezinde sistem yöneticisi olarak çalışıyorum” diyerek yaşamını özetledi.

Oğuz, NASA’nın en iddialı çalışmalarından biri olan Orion Kapsülünün sistem yöneticisi.

Orion, Mars’a insanla yolculuk yapılmasında önemli faktör taşıyacak bir uzay kapsülü. 2014 yılında teste tabi tutulan Orion Uzay Kapsülü testi başarıyla tamamlayarak Dünyaya geri döndü. En yakın hedefi 2030 yılında Mars’a insanlı ilk uçuşu yapmak.

Konferansta “NASA’nın İnsanlı Uzay Araçlarındaki Son Gelişmeler” konusunu ele aldı. Öğrencilere ilgi duydukları ve ideallerine erişmelerine katkı sağlayacak meslekleri seçmelerini vurgulayan Oğuz, “Özellikle Temel Bilimler konusunda üniversite ayrımı yapmadan ilgi duyduğunuz bilim alanına göre seçim yapın. Çok zeki ve başarılı olduğu halde sınav günü heyecanına yenik düşüp düşük puan alan birçok genç tanıyorum. İdeallerinizden ve bilime olan ilginizden vazgeçmeyin. Alanında ileri gelen üniversitelere giremeseniz de Anadolu’nun daha düşük profilli bir üniversitesinden de size meslekte ilk adımı atmanızı sağlayacak şansı yakalayabilirsiniz. Önemli olan bilime olan ilginizin hep dinç kalması ve kendinizi yetiştirmeniz. Bugün NASA’da görev alan hiçbir mühendis sınıflarının en çalışkan öğrencisi oldukları için çalışmıyorlar. Belki lisede yaptıkları çok basit bir deney, belki bir bilim kulübünde gönüllü çalışmaları onları özel kılan şeyler olabilir” diyerek öğrencilere moral verdi.

Diğer önemli konunun iyi derecede İngilizce bilmek olduğunu vurguladı. “Dünyada bilimi takip edebilmek ve kendi çalışmalarınızı paylaşabilmek için ortak bir bilim diliniz olmak zorunda” diyerek öğrencilere öneride bulundu.

NASA’nın uzay dışında yaptığı çalışmalar, eğitime katkısı gibi birçok konuda bilgiler verdi.

AdminAdmin