Anasayfa Haber NASA, Bennu’dan Örnek Almakta Zorluk Yaşıyor

NASA, Bennu’dan Örnek Almakta Zorluk Yaşıyor

Bennu

Güneş Sistemi’ndeki iki yıllık yolculuğunun ardından, sonunda Bennu asteroidine ulaşan NASA’nın uzay sondası Osiris-Rex, bu dev kayadan örnek almakta zorlanıyor.

Osiris-Rex takımı Salı günü yaptığı açıklamada, Bennu’nun yüzeyinin 490 metre çapında taş ve kayalarla kaplı olduğunu ifade etti. Sonda için çok daha temiz bir iniş yapmaları gerektiğini söyleyen ekip, asteroide iniş yapmanın farklı bir yolunu arıyor.

Takım lideri Dante Lauretta düzenlenen basın toplantısında, “Çizim tahtamıza geri döndük ve yeniden düşünmeye başladık.” şeklinde konuştu.

Osiris-Rex, 5 saniye için 85 milyon kilometre yol katetti!

Peki, Bennu’un yüzeyinin kaya ve taşlarla kaplı olması neden bu kadar önemli? Bu sorunun cevapı Orisis-Rex’in tasarımında ve mühendisliğinde yatıyor. 25 metre yarıçapında düz bir araziye inmesi için tasarlanan sonra, asteroidin engebeli yüzeyi nedeniyle temiz bir iniş yapamıyor.

Ekip bu yüzden Aralık ayından beri sonra tarafından gönderilen fotoğraflarla oluşan Bennu haritasını inceliyor. Araştırmacılar yaklaşık 5 kilometre uzaklıktan çekilen fotoğraflar üzerinde doğru noktayı bulmak zorundalar.

Eğer sonda doğru bir iniş yapamazsa, hem örneklerin alınması hem de aracın dünyaya geri gelişi büyük bir soruna dönüşecek. Güneş’in yörüngesinde bulunan Bennu, dünyamıza 85 milyon kilometre uzaklığa sahip.

2 yıldan uzun süren yolculuğun amacı ise sadece 5 saniye asteroidin yüzeyine dokunabilmek. Temmuz 2020’de Bennu yüzeyine dokunacak olan robotik kol, asteroid üzerinden 60 gram – 2 kilogram arası regolit* örneği alacak.

Sondanın regolit örneği ile beraber 2023 yılında dünyaya geri dönmesi bekleniyor.

*Regolit, kayayı kaplayan gevşek, heterojen, yapay materyaldir. İçerisinde toz, toprak, kırık kaya ve buna benzer materyaller bulundurur. Dünya, Ay, Mars ve bazı asteroitlerde bulunur. (Vikipedi)