Nakliyat sektörü de krizde

Nakliyat sektörü de krizde

Benzine 27 kuruşluk zammın gelmesi, “Mazota da yeni zam gelecek” söylemlerinin gündemde gelmesi nakliyat sektörünü kara kara düşündürüyor. Yetkililer, benzine ve mazota yapılan zamların, doğrudan diğer ürünlere de etki edeceğini söyledi

Benzinin litre fiyatına 27 kuruş zam yapıldı. Konya'da benzinin litre fiyatı 6 lira 48 kuruşu gördü. Yapılan zam pompa fiyatlarına yansırken, hem sürücüler hem de çalışma alanı ağırlıklı olarak akaryakıta dayanan işletmeciler, büyük sıkıntı altına girdi. Benzinin ardından bir zam da motorine bekleniyor. Litresi şuan için 6 lira 17 kuruş olan motorin zammı için öngörüler ise 20 kuruş civarında seyrediyor. Günden güne yükselen girdi maliyetlerinin altından nasıl kalkacaklarını düşünen nakliyeciler, akaryakıt ürünlerine yapılan zamların kısa süre içinde beraberinde diğer ürünlere de doğrudan yansıyacağını dile getiriyor. Enflasyon artışına doğrudan etki eden akaryakıt fiyatlarına, nakliyeciler tarafından önümüzdeki günlerde yine zam geleceği öngörülüyor.

NAKLİYECİLER BÜYÜK BİR ÇIKMAZIN İÇİNDE

Nakliyat-İş Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, akaryakıt ürünlerine gelen zamlar ile birlikte nakliyeciler büyük sıkıntı altına girdiğine dikkat çekti. Belirlenen nakliye ücretinin yarısından fazlasının mazota gittiğini, Konya'daki nakliyecilerin ağırlıklı olarak İstanbul'a çalıştığını ve İstanbul'daki köprü ücretlerinin de yüksek olduğunu söyleyen Ünver, “Sadece mazot ve geçiş ücreti bile nakliyecilerin belini bükmeye yetiyor. Kamyoncuların cebinde para kalmıyor. Hele de araçları arızalandı mı, iş içinden çıkılmaz hâl alıyor” dedi. Gidişat bu şekilde devam ederse, nakliye sektörünün iyice çıkmaza gireceğini belirten Başkan Ünver, şunları kaydetti: “İnsanlar, iş yapamaz duruma düştü. Ekonomik anlamda bir kriz var. Girdi maliyetleri sürekli artarken, gelir de aynı şekilde düşüyor. Alım gücümüz azaldı. Ekonomik sıkıntıdan dolayı aracını satışa çıkaran arkadaşlarımızın olduğunu duyuyoruz. Büyük sıkıntı içinde olup da 'Aracımı satsam ne yapacağım. Ben hayatımı kamyonculuğa adadım. Başka iş yapamam' diyenler de var. Kamyonlar, yatışta. Doğru düzgün iş yapmıyorlar. Nakliyeciler, bu artışlar karşısında nakliye ücretine zam yapsalar bir dert, yapmasalar ayrı bir dert. Akaryakıt ürünlerine yapılan zamlar, diğer ürünlere doğrudan etki eder. Bu artışlar, enflasyona da yansır. Domates, biber veya herhangi bir ürünü çeken nakliyeci düşünün. Önceden 2 bin liraya çekiyorsa şimdi 2 bin 200 veya daha üste çekecek. Taşıma ve dağıtım üretimin ikinci koludur. Dağıtım masrafı artarsa, diğer alanlar da bu artıştan hali ile etkilenecek. Ya da nakliyeciler, önceden bir koliyi 10 liraya çekiyorduysa şimdi 12-13 liraya çeker. Önümüzdeki süreçte akaryakıta yeni zamlar gelebilir.”

YAKIT MALİYETİ GIDA FİYATLARINI ARTIRIR!

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Selim Demir ise enerjiye gelen zamla birlikte çoğu ürüne zamların gelmesinin kaçınılmaz bir gerçek olduğuna vurgu yaptı. Ülkenin şuan seçim ekonomisi içinde olduğunu, 31 Mart Mahalli İdareler seçiminden sonra zamların daha da artacağını, Nisan ve Mayıs ayları gibi işsizliğin korkutucu boyutlara ulaşacağını ve enflasyonun da yükseleceğini dile getiren Demir, “Vatandaşın alım gücü zaten düştü. Yakıt maliyetlerine de belirli periyodlar ile zam yapılıyor. Ama bilinmelidir ki, yakıt maliyetlerine yapılan zamlar doğrudan gıda fiyatlarına da yansır. Ben, önümüzdeki süreçte yeni yeni zamların duyulacağını öngörüyorum. Sıkıntılı bir işleyiş var” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum