MYO programlarına alan dışı atamalar engellenmeli!

Norm kadro yönetmeliği sonrası Meslek Yüksekokulu programlarına alan dışı atamalar artıyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ağustos 2019 14:28, Son Güncelleme : 16 Ağustos 2019 11:50
MYO programlarına alan dışı atamalar engellenmeli!

Bildiğiniz gibi, 02 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yönetmelik"in 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan "Öğretim elemanı asgari kadro sayısını aşan bütün atamalarda asgari kadrolar da dahil olmak üzere kadroların en fazla 2/3'ü aynı unvan için kullanılabilir. Bu hesaplamada çıkan sayı küsuratlı ise aşağıya doğru yuvarlama yapılır. Meslek yüksekokullarında bu şart aranmaz." hükümlerine göre lisans düzeyinde eğitim verilen birimlerde atamalara unvan kısıtlaması getirilmiş oldu.

Bu konuyu 19 Aralık 2018 tarihli haberimizde sizlere örnekleriyle etraflıca açıklamış, uygulamanın nasıl yürüyeceğini izah etmiştik. Daha sonra, 04 Nisan 2019 tarihli haberimizde de bu kuralın sürdürülebilir olmadığını, özellikle yeni kurulan üniversitelerde büyük sorunlar yarattığını ve revize edilmeye ihtiyaç duyduğunu gündeme taşımıştık. Fakat, aradan geçen süreçte herhangi bir gelişme olmadığından bu kuralın Yükseköğretim Kurulu tarafından kısa süre içerisinde esnetileceğine dair bir izlenim edinilememiştir.

Öte yandan, mezkür yönetmelikle getirilen 2/3 kuralında meslek yüksekokullarının istisna tutulması, norm kadro sürecinin başlamasından sonra özellikle lisans düzeyindeki programlarda 2/3 kuralına takılan bazı kadroların alakasız ön lisans programlarında kadro ilanı çıkılmasına sebebiyet verdi.

Bunlardan birisi de yakın tarihte Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından yapılmıştır. 09 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve aşağıda paylaştığımız ilana bakıldığında; Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Uçak Teknolojisi Programı Doçent kadrosuna başvuracak adaylarda; "Doçentliğini Mühendislik Bilimleri alanında almış olmak. TALAŞLI İMALAT KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPMIŞ OLMAK." şartı aranmıştır.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Meslek Yüksekokulunun web sayfasını incelediğimizde; Uçak Teknolojisi programının amacı ile ilgili; ".Uçak Teknolojisi ön lisans programındaki 2 yıllık eğitim süresince öğrenciler Temel Elektrik, Temel Uçak Bilgisi, Uçak Malzemeleri ve Donanımı, Pistonlu Motorlar teorik dersleri almakla birlikte, staj gibi uygulamalı eğitimlere de katılmaktadırlar." açıklamalarına yer verilmiştir.

Söz konusu programın ders içeriklerine baktığımızda, mühendislik bilimlerinde doçentlik unvanını alan birisinin bu kadroya başvurmasında hiçbir engel bulunmamakla birlikte, programla alakası anlaşılamayan TALAŞLI İMALAT KONUSU ise sadece belirli bir adayın müracaatına olanak sağlamak için ilana ek koşul olarak yazılmıştır.

Bu bakımdan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Uçak Teknolojisi Programı Doçent kadrosunun ilan şartının aynı zamanda eski YÖK Denetleme Kurulu Üyesi olan Rektör Prof. Dr. İbrahim AYDINLI tarafından yeniden gözden geçirilmesinde fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber