1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Myanmarlı Müslümanların 'Soykırım' Davasında Suu Kyi Suçlamaları Dinledi
Myanmarlı Müslümanların 'Soykırım' Davasında Suu Kyi Suçlamaları Dinledi

Myanmarlı Müslümanların 'Soykırım' Davasında Suu Kyi Suçlamaları Dinledi

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi ve heyeti, Batı Afrika ülkesi Gambiya'nın "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması"na ilişkin davada ülkesine yöneltilen iddiaları dinledi.

11 Aralık 2019 Çarşamba 16:22A+A-

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi ve heyeti, Batı Afrika ülkesi Gambiya'nın "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması"na ilişkin davada ülkesine yöneltilen iddiaları dinledi. 

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) görülen davada Gambiya Adalet Bakanı Ebubekir Tambaddouoplu söz alarak toplu katliam ve tecavüzlere ilişkin iddiaları tüm ayrıntılarıyla okudu. Suu Kyi'nin hazırlanan görsellerin altında iddiaları dinlerken oldukça düşünceli olduğu gözlendi. 

Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi daha önce ülkesine yöneltilen iddiaları reddetmiş, Myanmar Ordusu'nun sadece teröristlere yönelik operasyonlar düzenlediğini söylemişti. 

Gambiya Adalet Bakanı duruşma boyunca yapılanların soykırım olduğunun altını çizerek jüri heyetine, "Gambiya'nın tek isteği Myanmar'ın bu zalim cinayetlere son vermesidir. Kolektif bilincimizi şoka uğratan bu barbarlık, kendi halkına soykırım yapma eylemi artık bitmelidir." diye konuştu. 

Sadece Min Gyi köyünde 750 Arakanlı öldürüldü 

Daha sonra söz alan Gambiya'nın avukatı Andrew Loewenstein ise, Min Gyi köyünde yapılan katliamlarla ilgili tanıkların ifadelerini okudu. BM yetkilileri daha önce tuttukları raporda Min Gyi'de 750'yi aşkın Rohingyanın katledildiğini, bunlardan 100'ünün 6 yaşından küçük çocukların olduğunu belirtmişti. 

Avukat Loewenstein'in okuduğu ifadelerde, "Yerde cesetler vardı, onlar köyümüzün gençleriydi. Eve girdiğimiz zaman Myanmarlı askerler kapıyı kilitledi. Bir asker bana tecavüz etti. Daha sonra beni boynumdan ve karnımdan bıçakladı. bebeğimi kurtarmaya çalıştım. Henüz 28 günlüktü. Ancak onu yere attılar ve öldü." gibi ifadeler yer aldı. 

Salı günkü duruşmanın sonunda Gambiyalı heyet mahkemeden, Arakanlı Müslümanların korunması için özel tedbirler alınmasını talep etti. Gambiya'nın diğer avukatı Philippe Sands, "Gambiya'nın hakları ve Rohingyaların güvenliğinin temininin ancak bu şekilde sağlanabileceğini umuyoruz." diye konuştu. 

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, Gambiya Adalet Bakanı Ebubekir Tambaddouoplu'nun soykırım iddialarını okurken oldukça endişeli olduğu gözüktü.Reuters 

Suu Kyi'nin iddiaları reddetmesi bekleniyor 

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi'nin çarşamba günü devam edecek duruşmada daha önce olduğu gibi soykırım iddialarını reddetmesi ve Ağustos 2017'de Myanmar Ordusu'nun saldırılarını Rohingyalı militanlara karşı yapılan anti-terör operasyonları olduğunu söylemesi bekleniyor. 

Çoğunluğu Müslüman olan Batı Afrika ülkesi Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına, 11 Kasım'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvurmuştu. 

Gambiya'nın tedbir talepleri arasında Myanmar'ın soykırıma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması da bulunuyor. Esasa ilişkin kararın 1-2 yıl sürebilecek olması sebebiyle UAD'nin tedbir kararını kısa bir sürede vermesi bekleniyor. 

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UAD'de açılan dava 12 Aralık'ta son bulacak. 

Suu Kyi ve heyeti Uluslararası Adalet Divanı binasını terk ederken Lahey sokaklarında yoğun protestolara maruz kaldı. Suu Kyi, daha önce yöneltilen soykırım iddialarını reddetmişti. 

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik 

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. 

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. 

BM rakamlarına göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. 

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. 

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor. 

Euronews 

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum