Muzun Hiç Bilmediğiniz Zararları!

Muzun hiç bilmediğiniz zararları!

  1. Diyet bir yiyecek değil Muzların besin değeri oldukça yüksek, ancak diyete uygun yiyecekler değiller. Ortalama bir muz, yaklaşık 100 kalori, diğer meyvelere bakıldığında bu sayının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Ayrıca içerdiği karbonhidrat miktarının fazla ve lif miktarının az olması nedeniyle 1 porsiyon muz 3 porsiyon elmaya denk geliyor. Bir muz iyi bir atıştırmalık olabilir, ancak kalori hesabı yaptığımızda muzdan daha iyi ve sağlıklı atıştırmalıklar olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda uzmanlar, diyabet hastalarının muzdan kaçınmasını öneriyor.

    Diyet bir yiyecek değil Muzların besin değeri oldukça yüksek, ancak diyete uygun yiyecekler değiller. Ortalama bir muz, yaklaşık 100 kalori, diğer meyvelere bakıldığında bu sayının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Ayrıca içerdiği karbonhidrat miktarının fazla ve lif miktarının az olması nedeniyle 1 porsiyon muz 3 porsiyon elmaya denk geliyor. Bir muz iyi bir atıştırmalık olabilir, ancak kalori hesabı yaptığımızda muzdan daha iyi ve sağlıklı atıştırmalıklar olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda uzmanlar, diyabet hastalarının muzdan kaçınmasını öneriyor.

  2. Migren Uzmanlar “tiramin”in çoğu zaman insan sağlığı için zararlı bir madde olduğunu belirtiyor ve tiraminin migren ağrısını tetiklediğini söylüyorlar. Muz, kabuğunda ve lifinde çok fazla tiramin barındırdığı için, migren ağrılarından muzdarip olanlar özellikle muzu soyarken liflerin tamamını soymaya dikkat etmeliler. Aynı zamanda muz kabuğu birçok ülkede atıştırmalıkların içeriğinde yer aldığı için, bunları tüketmeden önce dikkatli olmakta fayda var.

    Migren Uzmanlar “tiramin”in çoğu zaman insan sağlığı için zararlı bir madde olduğunu belirtiyor ve tiraminin migren ağrısını tetiklediğini söylüyorlar. Muz, kabuğunda ve lifinde çok fazla tiramin barındırdığı için, migren ağrılarından muzdarip olanlar özellikle muzu soyarken liflerin tamamını soymaya dikkat etmeliler. Aynı zamanda muz kabuğu birçok ülkede atıştırmalıkların içeriğinde yer aldığı için, bunları tüketmeden önce dikkatli olmakta fayda var.

  3. Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir. Yüksek potasyum kan düzeyi ile gelen böbrek hastalıkları gibi diğer hastalıklara sahipseniz veya potasyum takviyeleri alıyorsanız, risk altında olabilirsiniz.

    Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir. Yüksek potasyum kan düzeyi ile gelen böbrek hastalıkları gibi diğer hastalıklara sahipseniz veya potasyum takviyeleri alıyorsanız, risk altında olabilirsiniz.

  4. İyi bir kahvaltı değil Birçoğumuz evden çıkmadan önce kahvaltı yapmaya vaktimiz olmadığında, bir muz yiyip öğünü geçiştiririz. Ancak bu sandığınız kadar masum değil! Sabah muzundan sonra uykulu hissediyorsanız, triptofanın etkilerini hissediyorsunuz demektir. Triptofan zihinsel süreçleri ve reaksiyon süresini yavaşlatır. Magnezyumdan gelen kas rahatlamasıyla bunu birleştirdiğinizde; alın size harika bir uyku!

    İyi bir kahvaltı değil Birçoğumuz evden çıkmadan önce kahvaltı yapmaya vaktimiz olmadığında, bir muz yiyip öğünü geçiştiririz. Ancak bu sandığınız kadar masum değil! Sabah muzundan sonra uykulu hissediyorsanız, triptofanın etkilerini hissediyorsunuz demektir. Triptofan zihinsel süreçleri ve reaksiyon süresini yavaşlatır. Magnezyumdan gelen kas rahatlamasıyla bunu birleştirdiğinizde; alın size harika bir uyku!

  5. Bebekler için iyi olmayabilir Bebeklere muz vermek için en uygun zaman 6. aydan sonrasıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken meyveyi mevsiminde vermek. Aynı zamanda muzun kabızlık yaptığını ve potansiyel bir alerjen olduğu akıldan çıkarılmamalı ve çok sık yedirilmemelidir.

    Bebekler için iyi olmayabilir Bebeklere muz vermek için en uygun zaman 6. aydan sonrasıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken meyveyi mevsiminde vermek. Aynı zamanda muzun kabızlık yaptığını ve potansiyel bir alerjen olduğu akıldan çıkarılmamalı ve çok sık yedirilmemelidir.

  6. Sinir hasarı Çok fazla muz yerseniz ve çok miktarda B6 vitamini alıyorsanız sinirlerinize zarar verebilirsiniz. Ama fazla endişelenmeye gerek yok, bu seviyeye ulaşmak için 500 miligramdan fazla B6 almanız gerekiyor.

    Sinir hasarı Çok fazla muz yerseniz ve çok miktarda B6 vitamini alıyorsanız sinirlerinize zarar verebilirsiniz. Ama fazla endişelenmeye gerek yok, bu seviyeye ulaşmak için 500 miligramdan fazla B6 almanız gerekiyor.

  7. Alerji İnsanlar muzlara alerjik olabilirler. Eğer ragweed alerjiniz varsa, muhtemelen muzlara alerjiniz vardır. Aynı zamanda muzlar doğal latekse çok benzer proteinler içerir. Latekslere karşı duyarlıysanız, muzlara da duyarlı olabilirsiniz.

    Alerji İnsanlar muzlara alerjik olabilirler. Eğer ragweed alerjiniz varsa, muhtemelen muzlara alerjiniz vardır. Aynı zamanda muzlar doğal latekse çok benzer proteinler içerir. Latekslere karşı duyarlıysanız, muzlara da duyarlı olabilirsiniz.

  8. Karın ağrısı Bir muz yediniz ve karnınız mı ağrıdı? Bunun birkaç nedeni olabilir. Muzlarınızın olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşmamış muzlar çok fazla nişasta içerirler ve vücudunuz o kadar çok nişastayı sindirmek için çok fazla çalışmak zorundadır. Bu aynı zamanda kabızlığa neden olur.

    Karın ağrısı Bir muz yediniz ve karnınız mı ağrıdı? Bunun birkaç nedeni olabilir. Muzlarınızın olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşmamış muzlar çok fazla nişasta içerirler ve vücudunuz o kadar çok nişastayı sindirmek için çok fazla çalışmak zorundadır. Bu aynı zamanda kabızlığa neden olur.

  9. Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir. Benzer şekilde, fruktoz da fazla miktarlarda alındığında, vücudunuzun sindirmesi çok güçtür.

    Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir. Benzer şekilde, fruktoz da fazla miktarlarda alındığında, vücudunuzun sindirmesi çok güçtür.