Müzik ile iyi hissedeceksiniz

Bora Uzer’in yeni albümü 13 şarkılık ‘Benim Umrumda’ içinde bulunduğunuz anı iyileştiren ve huzur veren parçalardan oluşuyor. Uzer ile yeni albümünü konuştuk.

2000’lerin başındayız. O zamanın önemli festivallerinden biri olan h2000’de bir grup çıkmış adı da Kangroove... Arkadaşlar çok övüyor vokalini, diyorlar ki “Yerli Jamiroquai gibi adam”. Bora Uzer işte o performans sonrası bir şehir efsanesine dönüştü. Çünkü müziğinin evrensel bir dili, sahnede sizi de rahat ettiren bir tavrı vardı. Türkçe sözlü soul, groove, funky tarz iyi işler olabileceğini de gösterdi. 2009 yılında çıkardığı ilk albümü B1’den sonra sessizliğini bozdu ve şimdilerde ‘Benim Umrumda’ ile hayranlarının karşısına çıktı. Bora’nın vokal tarzının klişelerle dolu olmaması, şarkı sözlerinde ise anlatıcı rolünü üstlendiğini düşünüyorum. Çünkü müzik konusuna çok daha fazla kafa yoruyor ve istediği sound’u da çıkartıyor. Son albümünü sakin olarak tarif ediyor, bence ise artık yarını düşünen, olgun ve sound’u derli toplu bir Bora’yı dinliyoruz. Bazı ağır tempo şarkıların ‘Bir Aşkım Var’, ‘Sıkılmadın Mı?’ gibi sözlerini pek beğenmezken müziğine bayılmış olmam, albümün ironisine iyi örnek. Giriş şarkısı ‘Bu An’ı dinlemeye başladığınız andan itibaren peşinize bela oluyor, şarkı iki saat tekrarda kalabiliyor! Bahsettiğim kötü bir bela değil, dinleyicisini iyi hissettiren türden. Bora ile ‘Benim Umrumda’yı konuştuk...
Bir anlatıcıyım!
Şarkıların ilhamları nelerdi?

Son iki ayda yazdığım şarkılardan oluşuyor albüm. Genel albümün hissiyatı ise müzikli hikayelerden oluşuyor olması. Uzun zamandır müzik ile anlatacak hikayelerim yoktu. Var olan şarkıların da olgunlaşması, şarkı sözü olabilecek hale gelmesi zaman aldı. Ve artık zamanı gelmişti. 10 yıl içerisinde sadece bu şarkıları yapmadım. Yaşadığım şeyleri yazmaya başladım ve ortaya güzel şarkılar çıktı.

Olgun Bora’nın müziği nasılmış?

Beklenilenden çok daha sakinmiş. Bu albümdeki her şey akustik ve canlı çalındı. Gökhan Türkmen ve Kenan Doğulu gibi isimler ile çalıştık.

İnsanlar bu albümü birçok kez dinleyecek mi?

Evet. Samimiyet, sıcaklık, anlatılan hikayelerin duruluğu ve sadeliğinden dolayı… Albümdeki dört şarkı ilk kaydedildikleri halleri ile kaldı. Çok iyi şarkı söylemem gerek gibi kendimi zorlamadım. Önemli olan hikaye anlatmaktı. Hikayeleri destekleyecek şekilde müzik ortaya çıktı. Sakinlik sizi yavaş müzik olarak yanıtlamasın. Bahsetmek istediğim şarkıların dinleyicisini iyi hissettirmesi. Eskiden albümü baştan sona kadar dinlerdik. O albümdeki şarkılardan birinin sırası değiştiği an benim kafam karışırdı ve hissiyatı da öyle olurdu. Albümün bütün olarak güzelliği var. Çok fazla single çıkardığınız zaman da hiç izleyemediğiniz bir filmin bitmeyen fragmanları ile devamlı karşılaşıyormuşsunuz hissi veriyor. Ben ise artık film izlemek istediğimi fark ettim. Amacım dinleyicinin de iyi hissetmesi .

Zamansız bir albüm oldu

İlk yola çıktığın zamanki hissiyat yerinde duruyor mu?

Tabii ki duruyor. Sahne hala çok heyecanlı bir şey, farklı bir adam oluyorum orada. İnsanların ne hissettiklerini algılamaya çalışıyorum. Dinleyicinin enerjisi düşünce nasıl onları harekete geçireceğimi biliyorum.

Şimdiki dinleyiciyi nasıl tarif edersin?

Heyecansız. Yeni jenerasyon benim kim olduğumu bilmiyor. Çünkü çok uzun zamandır albüm yayınlamıyordum. Anlattıklarım karşı tarafa geçtiğini hissettiğim an ben de mutlu oluyorum. Önemli olan anlattıklarımın karşıya ne kadar geçtiği. İnsanlar beni gerçekten sevecekse yaptığım müzik ile olsun istiyorum.

Şarkı sıralamasında konsept var mı?

Tabii ki var. Ortak bir his yakalamak önemli. Dinleyicime “gel beraber yürüyelim, beraber hissedelim” demek istiyorum. Bu albümün zamansız olduğunu düşünüyorum. Bu albüm çıkışı ile artık sahnede sadece kendi şarkılarımı çalacağım.

Mevsimlik müzik yapmıyoruz

Yeni bir kitleye de hitap edeceksin. Bu şarkıları dinleyip sonra eskilerini keşfedecek olan…

Bu çok heyecan verici. Her gün yeniden keşfedilecek olmak çok güzel his. Yaptığımız işin zamansız olması beni cezbediyor. Mevsimlik bir iş yapmıyoruz. Hayatım boyunca yanımda müzik vardı. İlişkinde samimi olmazsan o çöker, ben de müzikte samimi olmalıyım. Yaptığım işin çökmemesi için, müzik aynı zamanda hayat arkadaşım…

İlk kez seni dinleyecek birine Bora Uzer’i nasıl tarif edersin?

Bu anın Bora Uzer’i şarkıları ile hayal kurdurtabilen ve dinleyici ile ortak duygular paylaşabilen biri…

Türk müzik endüstrisini nasıl buluyorsun?

Ben müziğe hayatımın yarasından fazlasını verdim. Artık bu sektöre dair tecrübem var. Türk müzik piyasası çok hasta ve sağlıksız bir durumda. Virüsün tedavisi için iyi müzik yapan insanlar daha çok müzik yapmalı. Yapılan işlere önem verilmeli. Çok yetenekli müzisyenlerin, hemen bir single ile bu sezonu kaçırmayalım fikirlerinden kaçması lazım. Son beş yıldır çok ciddi bir sınavdan geçiyoruz. Bütün üreten arkadaşlarımın sıkıldığını fark ediyorum. Üreterek sıkıntılardan kurtulmak gerek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR