Doğum öncesi dönemde müzik ve çocuk arasında nasıl bir etkileşim olabilir ?

İki İngiliz hekimin , dünyaya gelmek için ana rahminde bedenleşen ruhların müzikten nasıl etkilendiklerini gösteren deneyimleri çok çarpıcı.

Doğumlarından 14 hafta evvel vakitsiz doğacak çocukların ana karnındaki durumlarını tetkik etmek isteyen bu hekimler, eski muayene usullerini neticesiz ve radyografi muayenesini de tehlikeli bularak müzikal muayene usulünü tercih etmişlerdir.

200 gebe kadın üzerinde yapılan denemede, ana karnına yakın bir mesafede teyp ve pikap çalmak suretiyle, altısı müstesna diğerlerinin müzikten etkilenerek analarının karnını tekmeledikleri ve kalp atışlarının arttığı anlaşılmıştır. İstisna oluşturan altı çocuktan ikisinin ölümü ve dördünün de anormal doğuşları, çocuk ruhlarının bile müzikten doğum öncesi etkilendiklerini kanıtlayan önemli bir delildir.

Henüz doğmamış insanları bile etkileyebilen musıkinin gücü konusunda daha derinlemesine çalışmaların yapılmasında büyük faydalar olduğu kesindir. İnsanlık alemini bu kadar yakından ve derinden etkileyen bu sanat dalına milli eğitim içinde daha fazla önemin verilmesi gerekmektedir.

Ailelerin müzik ve sanat konusunda çocuklarının eğitiminde daha hassas davranmaları onların geleceği açısından çok önemlidir. Bilim ve sanatın gelişmesi direk olarak toplumun ileri seviyelere ulaşmasında lokomotif görevi üslenmektedir.

Ebebeynlere düşen bir önemli görev çoçuklarının zamanı geldiğin yeteneklerine uygun bir sanat dalı ile tanışmalarını sağlamaktır. Resim ve plastik sanat dallarında uygun yaş genellikle 6 yaş ve üstüdür. Müziğin herhangi bir dalında da çocuğun sanatsal eğilimini belirlemek için bu konuda yetkin bir kişi veya kurumdan yardım almanız doğru olur.

Daha gelişmiş, daha huzurlu, daha mutlu bir ülke olmanın yolu bilim ve sanattan geçmektedir.