Hakan Çelik Müthiş ikilinin hedefi kanser
HABERİ PAYLAŞ

Müthiş ikilinin hedefi kanser

Etkilerini hâlâ yaşadığımız koronavirüs salgını, tarih boyunca karşı karşıya kaldığımız en büyük tehditlerden biri olarak kayıtlara geçti. Milyonlarca insan hayatını kaybetti, korkunç bir ekonomik yıkıma neden oldu, binlerce şirket kapandı, yüzlerce sektör çöktü, sosyolojik/psikolojik ağır yaralar açtı. Vaka ve ölüm oranlarında son dönemde ciddi düşüşler olmasına rağmen salgının bittiğini söyleyemiyoruz.

Belli ülkelerde hâlâ artışlar gözleniyor. Önümüzdeki sonbahar ve kışın nasıl geçeceği, COVID’in seyri hakkında bize ciddi fikir verecek. Ben bilime sonuna kadar inanıyor ve güveniyorum; COVID’e karşı geliştirilen aşılara dair tereddütler ortaya atıldığında da bu görüşümü dile getirdim, en erken aşamada aşımı yaptırdım.

Haberin Devamı

Bilim insanlarının çağrılarını geniş kitlelere ulaştırmaya gayret ettim. Günümüzde salgının hızının ciddi şekilde kesilmesinde ve belli bir normalleşmenin sağlanmasında hekimlerin, araştırma ve bilim kuruluşlarının muazzam katkısı oldu. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci işte onlar arasında.

İki Türk bilim insanı, çalışmalarını Almanya’da sürdürüyor. Kurucusu oldukları BioNTech şirketi, Amerikalı ortakları Pfizer ile birlikte milyarlarca doz aşı üretti. Şimdiye kadar TIME dergisi dâhil birçok saygın yayın kuruluşu tarafından örnek gösterilen Şahin ve Türeci ikilisi ülkemizden de çok önemli bir ödülün sahibi oldu. Vehbi Koç Vakfı tarafından bu yıl ilk kez verilen “İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü” Türeci ve Şahin’in oldu.

Müthiş ikilinin hedefi kanser

KİMLER KATILDI?

Vehbi Koç Vakfı kurumlarından biri olan Koç Üniversitesi’nde düzenlenen törene ben de davetliydim. Törende ödülleri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e takdim etti. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ise profesörlere Şeref Doktorası diplomalarını verdi. Tören, mekân ve katılımcılarla ilgili izlenimlerimi özetle paylaşmak istiyorum: Etkinlikte Koç Ailesi geniş bir katılımla temsil edildi.

Rahmi Koç ve Ömer Koç ile birlikte Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç da törene katıldı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Muhasebe Müdürü Emine Alangoya, İpek Kıraç, Tahire Demircan da oradaydı. Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Cihan Özsönmez ve Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan, mekân ve kurum açısından ev sahipliği yaptılar.

Haberin Devamı

Ömer Koç, en başından itibaren tören akışıyla ve konuklarla tek tek ilgilendi. Rahmi Koç’u gayet sağlıklı ve neşeli gördüm. Katılımcılar arasında daha çok bilim, sanat ve iş dünyasından isimler ve Koç Ailesi’nin yakın dostlarına rastladım. İş insanı İnan Kıraç, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, eşi Binhan Kesici, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile sohbet ediyordu.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye o kadar büyük ilgi oldu ki, hayatlarının fotoğraf çektirme rekorunu kırmış olabilirler. Faaliyetin düzenlendiği Koç Üniversitesi; konumu, imkânları ve eğitim kalitesi açısından Türkiye’nin en gözde kurumlarından ve gerçekten etkileyici bir yerleşkeye sahip.

Haberin Devamı

Türeci ve Şahin, kurucusu oldukları BioNTech’te uluslararası bir ekiple çalışmalarına durmadan devam ediyor. COVID’e karşı etkili aşıların üretimini yaygınlaştırmanın yanında yoğun şekilde kanser üzerinde çalışıyorlar. Uzak olmayan bir gelecekte iyi haberler verebileceklerini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder