Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle boykot kararı aldı.

İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu - İMKON, Ankara’da üye federasyon temsilcileriyle bir toplantı yaptı.

Toplantıda çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek için 15 gün süreyle iş durdurma kararı açıklandı.

İMKON üyesi firmalar devam etmekte olan inşaatlarına, “Çimento sektörünün haksız ve fahiş fiyat artışlarına sessiz kalmayarak inşaatlarımızı durduruyoruz” yazılı afişler astı.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu çimento fiyatlarındaki artışın ekonomik gerekçesi olmadığını, artışların yüzde 200'leri bulduğunu söyledi.

Sadece çimentoda İfade edilen bu artış ne kadar gerçeği yansıttığı bilinmez ama konut fiyatlarında vatandaşa yansıyan artışın yüzde 300’lere vardığı doğrudur.

Yine İMKON Başkanı, iç piyasa çimento fiyatlarındaki artışın tamamen keyfi olduğunu söylese de, gerçek sebep Türkiye’nin çimento ihracatında dünyadaki ilk 6. ülke arasına girmiş olmasında yatmaktadır.

Türkiye çimento ihracatında Çin, Hindistan, Amerika, İran ve Brezilya’dan sonraki en önemli ülkedir.

Önemli bir ihracat kalemi olan çimento ekonomiye dolar girdisi sağladığı için dışarıya satışı teşvik edilen bir kalemdir.

Böyle olunca çimento üreticileri çimentoyu yurt dışına satmayı tercih ediyorlardı.

İç piyasaya çimento arzı düştükçe fiyatlar uçuşa geçiyordu.

Müteahhitlerin iş bırakma kararını açıklamalarından iki gün sonra, çimento ihracatına kısıtlama getirildi.

Müteahhitlerin başlattıkları 15 günlük iş bırakma eylemi, Ticaret Bakanlığı’nı bir yanlıştan geri çevirdi.

Nihayet çimento ve klinker 4 Eylül 2021 Cumartesi günü çıkan resmi Gazetede yayınlanan tebliğ ile ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar’ arasına alındı.

İhracına sınırlama getirilen çimentonun iç piyasadaki satış fiyatı ne zaman düşer, müteahhitlerin 15 günlük eylemi piyasayı nasıl dengeler ve bu düşüş başta demir olmak üzere diğer inşaat malzemelerine nasıl etki eder bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Dahası üretim malzemelerindeki düşüş ev fiyatlarına ne zaman ve ne ölçüde yansıyacak?

Peki, çimento fiyatlarındaki yüzde 200 – 250 oranındaki artışı protesto etmek için üretimi durduran müteahhitlerimiz daire fiyatlarındaki yüzde 300 – 350 artışı nasıl izah ediyorlar?

Etmiyorlar…

Audi fiyatlarındaki artış ile açıklayabilirlerdi mesela…

Tam da öğrencilerin satılık ve kiralık ev aramaya çıktıkları bu günlerde baş gösteren bu fahiş artışın sebebinin sadece inşaat malzemelerine yapılan zamlar olmadığı ortada zira…

İnşaat malzeme artışlarını protesto eden İMKON da konut fiyatlarındaki bu zamanlaması manidar fahiş artış ile alakalı bir açıklama yapmıyor.

O halde iş yine vatandaşa düşüyor.

Bir süre konut talebini durdursun; ev almasınlar.

Müteahhitlerin protestolarının benzerini vatandaşlar da konut fiyatlarındaki fahiş artışlar sebebiyle yapabilirlerse piyasalar da gerçek değerde satışlara geri dönebilir.

Zor gibi ama imkânsız değil…