BIST 8.985
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,68
HABER /  DÜNYA

Musul'da son durum! 60 bin askerle o bölgeye girdi

Irak güvenlik güçleri terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kent merkezinin batısında yer alan Musul Uluslararası Havalimanı'nı geri almak için operasyon başlattı. Operasyona 60 bin asker katılıyor. Bölgede sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Abone ol

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Medya Ağı tarafından yapılan açıklamada, "Irak ordusuna bağlı zırhlı birlikler ve federal polis güçlerinin katılımıyla batı yakasının güneyinde yer alan Musul Havalimanı'nın geri alınması için geniş çaplı operasyon başlatıldı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının da operasyona destek verdiği belirtildi.

OPERASYONA 60 BİN ASKER KATILIYOR

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, geçen pazar günü Musul'un batı yakasının DEAŞ'tan geri alınması için operasyona başlandığını duyurmuştu. Askeri kaynaklar, söz konusu operasyona üç cepheden yaklaşık 60 bin Irak askerinin katıldığını kaydediyor.

DEVLET TELEVİZYONU HABERİ DUYURDU

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batı yakasını IŞİD'den temizlemek için Pazar günü başlatılan yeni operasyonda çok önemli bir adım atıldı. Devlet televizyonu, Ordu birliklerinin hayati konumdaki Musul Uluslararası Havalimanı'na taarruz başlattığını duyurdu. Operasyonun kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMA YAŞANIYOR

Güney cephesinden ilerleyen federal polis güçleri ve özel kuvvetler askerleri, Elbu Seyf köyünü hafta başında terör örgütünden geri almıştı. Şiddetli çatışma yaşanan bölgede askerlerle havalimanı arasındaki birkaç yüz metre de bu sabah aşıldı.

MUSUL HAVAALANI GERİ ALINACAK

Operasyonla ilgili bilgileri veren Savaş Medya Ağı, "Irak ordusuna bağlı zırhlı birlikler ve federal polis güçlerinin katılımıyla batı yakasının güneyinde yer alan Musul Havalimanı'nın geri alınması için geniş çaplı operasyon başlatıldı" açıklamasını yaptı.

HAVAALANI KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP

Devlet televizyonu, cephedeki askerlerin tüm gücüyle aynı zamanda havalimanının hemen yanındaki Gizlani Askeri Üssü'ne de saldırdığını duyurdu. Dün gün boyunca üsten silah sesleri kesilmemişti. Üssün ele geçirilmesi, havalimanının geri alınması için kritik önemde.

PİSTLERİ BETON BLOKLARLA KAPATTILAR

Operasyona savaş uçakları da destek veriyor. Terör örgütü, Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu havalimanında hava indirmelerini engellemek için pistleri beton bloklarla aylar önce kapatmıştı.

Tümgeneral Necm Cuburi, "Havalimanını aldıktan sonra birlikler oraya konuşlanacak. Teröristlerin büyük bölümü kaçtı, sadece bazı birlikler havalimanının etrafında bulunuyor" dedi.

IŞİD KAÇAN SİVİLLERE 'DRONE'LA SALDIRIYOR

Musul'da 17 Ekim'den bu yana çatışma bölgesinden kaçan sivillerin sayısı ise 220 bini aştı. Yaklaşık 750 bin sivilin IŞİD'in elinde rehin olduğu tahmin edilen kentten, Birleşmiş Milletler (BM) 400 bin kadar sivilin kaçmasını bekliyor. 

Terör örgütü insansız hava araçlarına (drone) yüklediği roketlerle kaçan sivilleri hedef alıyor. Dün düzenlenen saldırılarda beş sivil öldü, üç sivil yaralandı. Saldırılar IŞİD'den temizlenen kentin doğusundaki Raşidiye mahallesinde gerçekleşti.

KÖYLÜLER ÇATIŞMA BÖLGESİNİ  TERK ETTİ

Elbu Seyf'te yaşayan çok sayıda Musullu, köylerini terk ederek çatışma bölgesinden kaçtı. Köyü terk edenler yalnızca insanlar değildi, keçi sürüleri de güvenli bölgeye çıkarıldı. AP'nin geçtiği fotoğraflardan birinde, iki asker battaniyeye koydukları yaralı bir keçiyi taşıyor.

BATI CEPHESİNDEN İLK SALDIRI

Batı cephesinden ilerleyerek geçen yıl kentin tamamen kuşatılmasını sağlayan İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi grubu, dün ilk kez Musul'a doğru taarruz başlattı. Bağdat yönetiminin Türkmenlerin yaşadığı Telafer ilçesine girmesine izin vermediği grup, ilçe çevresindeki köyleri hedef alıyor.

IŞİD MEVZİLERİ BOMBALANIYOR

Terör örgütü, ilerlemeyi önlemek için keskin nişancılarıyla direnmeye çalışıyor, bölgeye yerleştirdiği ağır silahları kullanıyor. Irak ordusuna ait savaş uçakları, Telafer çevresindeki IŞİD mevzilerini bombalıyor. Terör örgütünün 'Ebu İbrahim' kod adlı sözde Telafer valisi de, Irak savaş uçaklarının bombardımanında öldürüldü.

TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. IŞİD, şu anda Musul'un yanı sıra El Bab ve Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Türk özel kuvvetlerinin kent içerisinde ilerlediği El Bab'ın düşmesi an meselesi.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. Irak'ta Felluce, Libya'da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, El Bab ve Musul'u da kaybetmesi halinde Rakka'ya sıkışacak.