Prof. Dr. Erol Ulusoy

Prof. Dr. Erol Ulusoy

erolulusoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dogecoin’in kumar olduğu iddiasıyla ABD’de Elon Musk’a dava açıldı. Türkiye’de zarar edenlerin bu gerekçeyle dava açması mümkün değil. Ancak Elon Musk’ın ve şirketlerinin hesap hareketleri ile Musk’ın gerek sosyal medyadaki açıklamaları arasında doğrudan bir bağlantı kurulabilirse Türkiye’de de tazminat davası açılabilir

Dogecoin fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana yüzde 90’ın üzerinde düştü. Dogecoin yatırımcısı Keith Johnson, Elon Musk ve şirketlerine Tesla ve SpaceX, kripto para birimi Dogecoin’i içeren bir Ponzi şemasına dahil oldukları iddiasıyla Manhattan’daki New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde dava açtı. Elon Musk ve şirketlerinin suç faaliyetinde bulunduğunu, hiçbir değeri olmamasına rağmen, Dogecoin’i meşru bir yatırım olarak tanıttığını, Dogecoin fiyatını yapay olarak şişirdiğini iddia etti. Davacı Johnson, yatırım yaparak para kaybeden ve 250 milyar doların üzerinde tazminat talep eden daha büyük bir yatırımcı grubunu temsil ediyor. 

Haberin Devamı

Johnson, davasında, Musk’ın yaşayan en zengin adam olarak konumunu kullanarak, Dogecoin piramit şemasını kâr, ifşa ve eğlence için işlettiğini ve manipüle ettiğini iddia etti ve şöyle dedi: 

“Dogecoin bir para birimi, hisse senedi veya menkul kıymet değildir. Altın, diğer değerli metaller veya başka bir şey tarafından desteklenmemektedir. Onu yiyemezsiniz, büyütemezsiniz, giyemezsiniz. Daha büyük aptalları, parayı daha yüksek bir fiyata satın almaları için kandırmak için yapılan bir aldatmacadan başka bir şey değil.” 

Johnson, Dogecoin ticaretinin federal ve New York eyalet yasalarına göre kumar olarak sınıflandırılmasını istiyor. Johnson, 86 milyar dolar tazminat ve ayrıca 172 milyar dolar tazminat talebinin yanında, Elon Musk ve şirketlerinin Dogecoin’in reklamını yapmasını yasaklayan bir ihtiyati tedbir kararı verilmesini de talep ediyor. 

Elon Musk’ın tweet’leri ve yorumları ise halen kripto pazarını etkilemeye devam ediyor. Kendisinden “Dogefather” olarak bahseden Elon Musk, 2020’nin sonlarından beri Dogecoin için kampanya yürütüyor ve Tesla ve SpaceX için Dogecoin ödemeleri sunabileceğini söylüyor. Musk’a göre, Dogecoin bir para birimi olarak potansiyele sahip ve desteklemeye devam edecekmiş. 

Haberin Devamı

Bağlantı kurulabilmeli 

Johnson’un açtığı davadaki gerekçelerle Elon Musk ve şirketlerine karşı Türkiye’de açılacak bir davanın kanaatimce pek bir şansı yok. Ama Elon Musk’ın ve şirketlerinin hesap hareketleri, özellikle kripto para borsalarındaki hesap hareketleri, ne zaman ne tutarda alım ve satım yaptıkları, bu alım ve satım yaptıkları zaman ile Elon Musk’ın gerek sosyal medyadaki gerekse görsel ve yazılı medyadaki açıklamaları arasında doğrudan bir bağlantı kurulabilirse Türkiye’de de tazminat davası açılabilir. 

Çünkü bu şekilde özellikle Dogecoin fiyatlarındaki artış veya düşüş ile Elon Musk’ın açıklamaları arasında bir nedensellik bağı kurulabilecek ve hesap hareketleri incelenerek de kendisine veya şirketlerine bir menfaat sağlayıp sağlamadığı tespit edilebilecektir. 

Elbette böyle bir davanın yurtdışı ayağı, her ne kadar adli yardım yoluyla çözülebilir gibi görünse de Elon Musk ve şirketlerinin hangi kripto para borsalarında hesaplarının olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Vesselam, davanın açılması kolay, yürütmesi zor. 

Haberin Devamı

Kim Kardashian’a karşı açılan kripto para davası

2021 baharında Amerikalı televizyon yıldızı Kim Kardashian, boksör Floyd Mayweather ve basketbolcu Paul Pierce, sosyal medya sayfalarında kripto para birimi EthereumMax’ı lanse etmişti. Bunun üzerine kısa bir süre içinde EthereumMax’ın değeri arttı. Beklenen karlar göz önüne alındığında, EthereumMax’ı lanse eden yıldız ve sporcuların çok sayıda hayranı bu kripto paraya yatırım yaptı, ancak kısa bir süre sonra EthereumMax neredeyse değersiz hale geldi. 

Zarara uğrayan yatırımcılar, Kim Kardashian, boksör Floyd Mayweather, basketbolcu Paul Pierce ve kripto para EthereumMax’in arkasındaki girişimcilere karşı Kaliforniya Merkez Bölge Mahkemesi’nde dava açtılar. Davada, “Şirket yöneticilerinin, sosyal medya paylaşımları ve diğer tanıtım faaliyetleri yoluyla birçok önde gelen yıldız ve sporcuyla işbirliği içinde olduğu”, “Yatırımcılara EthereumMax hakkında yanlış veya yanıltıcı açıklamalar yapıldığı” iddia edildi. İddiaya göre EthereumMax’in tüm iş modeli, potansiyel yatırımcıları yatırım yapmaya ikna etmek için genellikle “güvenilir” ünlüler tarafından başlatılan sürekli pazarlama ve promosyonlara dayanmakta. Dava henüz sonuçlanmadı. 

Her nedense bu model bize hiç yabancı değil. Birçok yıldızın katılımıyla lanse edilen büyük projelerin nasıl battığına yakın geçmişimizde hep beraber tanık olmuştuk. 

BİTTİ