Bir alimin musıkiyi ‘’ Maddiyat ile maneviyat arasında ulaşılmış bir sanat ‘’ olarak tanımlaması, müziğin mevcut sınırlarını göstermesi açısında önemli bir değer taşımaktadır.

Yaşantımızı güzel kılan, bizleri mutlu eden sanatsal uğraşlardır. Bu uğraşların içinde olmamızın en önemli tarafı ise, bu çalışmalarımızın toplumsal yapımızı güçlendirecek, kuvvetlendirecek yönlerinin olmasıdır.

İlk uygarlık dönemlerinde musıkinin tanrılar tarafından insanlara armağan edildiğine inanılmaktaydı.Mitolojik dönemlere dayanan musıkinin kökeni o dönemlerin toplumsal yaşantısına etki etme gücüne sahipti. Dinsel törenlerde, sosyal etkinliklerde, spor ve değişik aksiyonlarda belli kurallar dahilinde müzik mutlaka yer almıştır. Davut peygamber sarayında büyük bir müzik topluluğunu düzenli olarak görevlendirmiştir. Binlerce yıl öncesinden günümüze kadar toplumsal yaşamın her safhasında insanlar müziğe ihtiyaç duymuş ve musıkiden faydalanmışlardır.

Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarından itibaren varlığını halen de sürdüren Cumhurbaşkanlığı orkestraları bu faydalardan topluma yarar sağlama amacı ile kurulmuşlardır. Müzik insanları , Davut peygamber döneminde gördükleri işlevi , günümüzde de aynen sürdürmeye devam etmektedirler.

Bu örneklerin çok daha çeşitli ve gelişmiş türleri bütün medeni toplumlarda varlığını büyük bir ihtişamla sürdürmektedir.Toplumu yöneten bütün birimlerin musıkinin bu gücünü göz ardı etmemesinde toplumsal faydalar mevcuttur.Gelişmişliğin ölçülerinden biridir sanat.

Tarihi süreç içinde kazanılmış bu sanatsal değerlerimiz, insanların faydalanması yönünde doyasıya kullanılmalıdır. Yalova’nın musıki çalışmaları yönünde toplumsal kazanımlardan nasiplenebilmesi tamamen sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile sürmektedir. İlimizde ve değişik yerlerde Yerel yönetimler eli ile düzenlenen müzikal organizasyon da yapılmaktadır. Fakat bu organizasyonlarda hedeflenen amaçlar bizim amaçlarımızla her zaman kesişmemektedir.

Bizler misyon olarak üstlendiğimiz sorumlulukları unutmadan, uzun soluklu bir planlama içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ana gayemiz Milli Musıkimizin güçlendirilmesi ve yaşatılması için yeni nesillere doğru bir şekilde musıkimizin öğretilip sevdirilmesidir. Her kurumdan bu misyonları paylaşmasını beklemek haksızlık olur , böyle bir misyonun olmadığı ortamlarda da yapılan organizasyonların doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmak doğru olmayacaktır.

Yerel yönetimlerde görevler değiştikçe kültür ve sanat müdürlüklerinin çalışma şekilleri de değişiklik gösteriyor. Bu görevleri yürüten kişilerin bu konulara hakimiyeti her zaman söz konusu olmayabiliyor. 5 yıllık aynı yönetim süresi içinde bile benim şahit olduğum çok değişik uygulamalar oldu. Birinin yapıp başlattığını öbürü devam ettirmedi yada kaldırıp çöpe attığına çok şahit olmuşumdur. Yerel yönetimlerde genellikle başkana yakınlık, siyasi konum ve buna benzer etkiler yapılacak etkinliklerin genel çerçevesini çiziyor.

Kentimizde müzikal faaliyetlerde bulunan dernekleşmiş yapıların başında Yalova Musıki Derneği gelmektedir .35 yıllık geçmişinde bu kentin sanat yaşamına imzasını atmış ve Türkiye genelinde marka olmuş bir kurumdur. Türkiye genelinde , Balkan ve Avrupa ülkelerinde tanınmaktadır. Yalova Musıki Derneğinin Türk Musıkisinin icrasında gösterdiği titizlik ve başarı bu tanınmanın en önemli öğesidir.

Merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin yapması gereken pek çok sanatsal çalışmanın boşluğunu ilimizde mevcut STK ‘lar doldurmaktadır.Bu önemli toplumsal çalışmaları yapan kurumlar yeteri

kadar teşvik ve destek görememektedir. Rüştünü ispatlamış , sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda çalışmalar yapan STK’lar daha fazla desteklenmelidir. Buraları kentin sosyal ,kültürel yapısına uygun insanların yetişmesine yardımcı olan kurumlardır. Buraları canlandırmak, faal hale getirmek, kenti ihya etmektir.

Önümüzdeki günlerde bütün islam aleminin özlemle beklediği mübarek Ramazan ayına kavuşacağız. Ramazan ayının atmosferine uygun etkinliklerin yapılması bu mübarek günlerin idrak edilmesinde faydalar sağlayacaktır. Yalova Belediyesinin Ramazan ayına yönelik yaptığı ‘’RAMAZAN ŞEHRİ ‘’ uygulaması içinde kurulan sahnede yapılacak etkinlikler, geçmiş yıllardaki tecrübelerin ışığında biraz daha titizlikle ele alınmalıdır. İçerik ve icrada kalite göz ardı edilmemelidir.

Ramazan ayının ilk haftasında, Yalova Musıki Derneği olarak Raif Dinçkök Kültür Merkezinde bir konser planlamamız var. Yalova ile bağları çok kuvvetli olan büyük bestekar hocamız Amir ATEŞ konuk bestekar olarak bu konserde yer alacak. Türk Tasavvuf Müziğine ve Türk Sanat Müziğine kazandırdığı eşsiz eserlerin icra edileceği bu konser Ramazan ayının en güzel etkinliklerinden biri olacaktır. Bu konserin bir de sürpriz konuk ses sanatcısı olacak. Bu sanatçımızın ismini önümüzdeki günlerde sizlere duyuracağım. 28 Mayıs akşamı RDKM’den musıkimizin ilahi sesleri arşa yükselecek…