YAZARLAR

Müsaitseniz tabularınızı yıkmaya geldik

Futbol iki sevgilinin futboldaki rekabetine sahne oldu. İsviçreli futbolcular Alisha Lehmann ve Ramona Bachmann, aynı evden çıkıp gittikleri maçta karşı karşıya geldi. Sonra da rotamızı Almanya’ya çevirdik. Tüm dünyada tribünlerin en dolu olduğu lig olarak bilinen Bundesliga’da önceki gün oynanan Augsburg-Bayern maçını bir kadın hakem yönetti.

Tabuları yıkmak sporun en önemli görevlerinden biri. Gelen en ufak haber bile yıkılmaz sanılan duvara vurulan bir darbe. Bu darbeler sıklaştıkça da duvarlar duramayacak önünde. Nedir peki bu duvarların en yüksekleri? Kadın ve homoseksüellik. Tüm toplumların iki direnç noktası. Spor bu iki noktayı da fazlasıyla zorluyor. Bu hafta da iki haber umut yeşerten cinstendi. Her ikisi de futbol sahalarından geldi.

Önce İngiltere’ye uzanalım dilerseniz. Futbol iki sevgilinin futboldaki rekabetine sahne oldu. İsviçreli futbolcular Alisha Lehmann ve Ramona Bachmann, aynı evden çıkıp gittikleri maçta karşı karşıya geldi. Zira Bachmann Chelsea’nin, Lehmann ise West Ham United kadın takımlarının futbolcularıydı. Aktif sporcuyken kendi cinsel kimliklerini tüm baskılara karşın açıklamayı tercih edenlerdendi onlar.

Aslında karşılaştıkları maç kasım ayındaydı. Ama BBC’nin yeni belgeseli vasıtasıyla yeniden gündeme geldiler. İsviçre Milli Kadın Futbol Takımı’nın iki forveti, aynı evde yaşıyor, aynı ligde oynuyor ama farklı takımların başarısı için ter döküyorlar. Ama bazen tek bir kare maçın başladığı ana kadar nasıl herkesin aslında amatör olduğunu da bizlere kanıtladı.

Aynı anda sahada olup farklı takımların formalarını giymenin gerçek dışı bir durum olduğunu belirten çiftin maçında kazanan ise Bachmann’lı Chelsea oldu. Hem de gollerin ikisi de sevgilisine karşı oynayan Bachmann’dan geldi. Asıl golü ise homoseksüellik tabusuna attı.

ALMANLAR İÇİN SIRADAN

Sonra da rotamızı Almanya’ya çevirdik. Tüm dünyada tribünlerin en dolu olduğu lig olarak bilinen Bundesliga’da önceki gün oynanan Augsburg-Bayern maçını bir kadın hakem yönetti: FIFA kokartlı kadın hakem Bibiana Steinhaus. İki sene önce Bundesliga tarihinin ilk kadın hakemi unvanını alan Steinhaus, polislik görevini bir yana bırakarak baba mesleğini seçti. İlk kez 1999 yılında bir erkek maçını yönetmesi için görevlendirilen Bibiana Steinhaus, geçen seneden itibaren Bundesliga hakemi statüsüne yükseldi. Ve artık, Bundesliga seyredenler için, Steinhaus’u sahada görmek vaka-i adiye. Ama mesela önceki günkü maçı izleyerek Steinhaus hakkında olumlu sözler söyleyen Iker Casillas için ya da bu memleketin ortalama bir futbol izleyeni için sıra dışı.

ENGELLER YILDIRAMAZ

Aslına bakarsanız, bu yazının yazılışı ya da bu konuların konuşulmasından daha zordur bir tabunun yıkılmasına yardımcı olmak. Yani biz burada onları konuşuyoruz, yaptıklarının yaydığı dalga halkalarını görmeye çalışıyoruz, ama onlar bizzat tarihi değiştirmeye çalışıyorlar. Bu kadar engelin olduğu yolda yürümeye karar veriyorlar en basitinden. Belki tüm engellere takılıyorlar ama yılmıyorlar. Yürümeye, mücadele etmeye devam ediyorlar. Ve biliyoruz ki tarih onları yazacak.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’