Mark Twain’i Hatırlamak

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Eylül ayı başlarından itibaren doların değer kazanacağı ve faizlerin yükselebileceğine ilişkin görüşlerimizde bizimle aynı fikirde olan az kişi vardı. Ağustos enflasyonu açıklandıktan sonra da “Merkez Bankası acaba ek sıkılaştırmaya gider mi?” soru işaretlerinin artabileceğini ifade etmiştik. Baskın piyasa görüşü ise o dönem Merkez Bankası’nın ne zaman faiz indirimine gidebileceğini tartışıyordu. “Kendinizi çoğunluk ile hemfikir bulduğunuz zaman duraklama ve düşüncelerinizi sorgulama zamanı gelmiştir” der Mark Twain. Gerçekten de hayat ve onun yansıması olan piyasalarda önemli hareketler herkesin hemfikir olduğu noktalardan ziyade tersi noktalardan başlar. Fakat bu fikirleri hayata geçirmek, çoğunluğa katılmamak, kişi açısından birçok açıdan riskli olduğu için genel kabul gören görüşler ağırlığını devam ettirir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) daha önce sinyallediği gibi Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verdiğini duyurdu. Buna göre, 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olması planlanıyor.

2018 yılında gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvim ise daha sonra açıklanacak. Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz alım-satım işlemleri (NDF) vade sonunda tarafların anaparaları el değiştirmediği ve döviz cinsinden değil de TL cinsinden nakdi uzlaşma esasına dayanan bir türev çeşidi. TCMB bu işlemlerde döviz satım pozisyonunda olurken, aracı olarak ihaleyi kazanan bankalar döviz alım pozisyonunda olacak.

Bu işlemler döviz piyasalarına üye bankalar ile geleneksel ihale yöntemiyle çoklu fiyat üzerinden gerçekleştirilecek İhalelere katılan bankalar ilgili vade döviz miktarını ve vadeli kur tekliflerini sunacak. İhalelerde kazanan bankalar vadeli kur tekliflerine göre belirlenecek.

Ödemenin TL olarak gerçekleşecek olması TCMB’yi rezerv kaybına uğratmayacak ki bu olumlu. Açıklanan TL Uzlaşmalı Vadeli Döviz Alım-Satım İhaleleri mekanizmasının TL açısından kısa ve orta vadede olumlu etkileri olabilir. Uzun vadede ise döviz kurlarının trendini etkileyen arz talep dinamiklerinin etkili olması beklenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019