Konut piyasaları ve eş zamanlılık

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ


“Eş zamanlılık” iki veya daha fazla olayın aynı anda veya çok yakın zamanlarda birbirini takip etmesidir. Carl Jung’un Eş Zamanlılık Teorisi ise anlamlı rastlantı durumları ile ilgilidir. Bu durumlarda basit ve düz bir sebep-sonuç mantığı aramak anlamlı değildir. Jung’a göre insanların bilinçaltının derinliklerinde daha büyük bir yapı vardır ve kolektif bilinçaltı, ölçülemese de günlük hayatta önemli roller oynar.

IMF’nin son Finansal İstikrar Raporu’nun 3. bölümünde, küresel konut fiyatları arasındaki senkronizasyon işleniyor. Raporda 44 ülke için yapılan incelemede, 40 ülkenin konut fiyatları arasında senkronizasyonun arttığı sonucu var. Gelişmiş ülkeler için bu durumun sebeplerinden birinin küresel finansal koşullar olabileceği belirtiliyor. Dolayısıyla IMF raporu, ülkelerin konut piyasalarında yaşanabilecek şokların diğer ülkelerin konut piyasalarını da etkileyebilme potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. IMF’ye göre, konut fiyatlarındaki değişimin neredeyse üçte birini küresel sebeplerle açıklamak mümkün. Bu oran on sene önce sadece yüzde 10’muş. Rapordaki grafiklerden ilkinde, 42 küresel şehrin 2013-2017 reel konut fiyat artışlarını gösteren grafikte İstanbul’un 5. sırada olduğunu görüyoruz. IMF’nin, küresel para politikaları ve muhtemelen finansal koşulların sıkılaşması durumunda, küresel paranın konut piyasalarından çekilmesinden ve birbiriyle ilgisiz gibi gözüken ülkelerin konut piyasalarının bundan etkilenmesinden biraz endişe ettiği seziliyor.

IMF raporunu ve Jung’un Eş Zamanlılık Teorisi’ni aklımızın bir kenarında tutarak piyasalara baktığımızda, yıl başından bu yana dile getirdiğimiz trendlere yönelik stratejik görüşlerde bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. Prensip olarak hava çok olumluyken risklere, çok olumsuzken ise fırsatlara odaklanmanın daha geçerli olduğunu düşünüyoruz. Küresel piyasalarda yaz aylarında beklediğimiz sert satış ise henüz gerçekleşmedi. Fakat yaz da henüz sona ermedi. Daha önemlisi gelişmekte olan ülkelerdeki baskının gelişmiş ülkeleri henüz etkilememiş olmasını ilginç buluyoruz. Küresel ticaret ile jeostratejik tansiyonun devam ettiği bu ortamda özellikle volatilitelerin düşük kalması bizce şaşırtıcı. Bunun sebebi “özgür irade” sahibi organik yatırımcıların, kolektif bakış açısından etkilenmesi olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019