"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Murad Hoffmann

Kâzım GÜLEÇYÜZ
19 Ocak 2020, Pazar
Bu hafta vefat haberini aldığımız Müslüman ilk Alman diplomat Murad Hoffman’la Mayıs-2005’te Köln’de yapılan Bediüzzaman paneline birlikte katılmıştık.

Konuşmamızda Üstadın bir Emirdağ mektubunda sefirler için kullandığı “Kafaları siyasetle meşgul olduğu için Risale-i Nur’daki hakikatleri anlayamazlar” sözünün istisnalarından birinin Hoffmann olduğunu söylemiştik.

Hoffman’ı, o panel için kaleme aldığımız ve 21.5.2005’te yayınlanan yazımızın onunla ilgili kısmını aktararak dualarla yad edelim:

«««

1980’li yılların başında İslamı seçen ve büyükelçilik kariyerini Müslüman kimliğiyle tamamlayan Hoffmann, emekli olduktan sonra kendisini “İslama hizmet”e vakfetmiş enerjik bir insan. Makaleler, kitaplar yazıyor; gerek Almanya’da, gerekse başka ülkelerde çeşitli toplantılara katılıp konuşmalar yapıyor.

Hoffmann bazıları Türkçeye de çevrilen kitaplarında, ağırlıklı olarak, Batı insanına İslamı doğru şekilde yansıtabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde duruyor.

Dünyada oluşturulmaya çalışılan “olumsuz İslam imajı”nda kasıtlı iftiraların çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgularken Müslümanların hata ve kusurlarının da altını çiziyor.

Bilhassa demokrasi, insan hakları, kadın hakları, bilim, eğitim sistemleri gibi konularda var olan sorunların izalesi için yapılması gereken pek çok şey olduğuna işaret ediyor.

Müslümanlarca Avrupa’da bile sergilenen dağınıklık görüntüsünün yol açtığı çok yönlü ve çok boyutlu problemlere dikkat çekiyor.

İslamı dar, baskıcı, hayattan kopuk ve katı bir kurallar manzumesi olarak takdim eden anlayışların olumsuz etkilerine vurgu yapıyor.

Yer yer tartışmaya açık bazı görüşleri olsa dahi samimî arayış ve çaba içindeki bir Batılı Müslüman olarak Hoffmann, engel ve tortuların izalesi durumunda İslamın önünün açık olduğunu, Batı toplumundaki hastalıkların reçetesinin de İslamda bulunduğunu belirtiyor.

Ve bu kanaatini “Gerçek alternatif İslam, gelecek İslamındır” sözleriyle dile getiriyor.

Gerek bu tesbit ve öngörüsü, gerekse çözüm arayışı babında dikkat çektiği sorunlar, Hoffmann’ı Risale-i Nur’la buluşturmakta.

İnşaallah bu buluşma derinleşerek sürer.

«««

Allah rahmet eylesin, ailesinin başı sağ olsun.

Okunma Sayısı: 3218
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin Yılmaz

    22.1.2020 00:04:04

    Allah c.c. sayılarını artırsın ve bizlerede "İslama layık doğruluğu" tam idrak etmeye nasib etsin.

  • Abdulkadir Turan

    19.1.2020 17:09:39

    Murad Hoffman gibi;gerçek mânâda iman eden ve bunu da kamuoyuna duyuran ve hatta bununla,yani İslâm dinini seçmekle gurur duyan bir diplomata,her zaman ve her yerde ihtiyaç vardır.Bu tür insanlar;İnşaallah başta Efendimiz'in(asm) sonra da Üstad Hazretleri gibi büyük zatların takdirini kazanmıştır.Öyle inanıyoruz biz.Çünkü hak din,İslâm dinidir.Efendimiz(asm); şimdiki insanları görmese de;onun döneminde de,birçok müşrik iman etmiş ve Efendimiz'in(asm) göstermiş olduğu tavır ve onlara karşı olan ilgisi muazzam olmuştur. 'Gerçek alternatif İslam,gelecek İslamındır' sözü;hakiki mânâda,birçok kesim tarafından mâkes bulmuş ve bulmalıdır.Bu zamanda iman kurtarmak,çok büyük bir iştir ve büyük bir sorumluluk ister.Ve bu mânâda da Hofmann gibi diplomatlara olan ihtiyaç had safhadadır.Allah rahmet eylesin,mekânı cennet olsun ve bu tür önemli sahsiyetlerin sayısını arttırsın İnşaallah.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı