havadurum

Mumcu katledilişinin 27'nci yılında anıldı

1568

 Türkiye’nin aydınlık yüzü, gazeteci yazar Uğur Mumcu bundan tam 27 yıl önce Ankara karlı sokakta bulunanan evinin önünde arabasına konan bomba ile katledilmişti. Mumcu aradan geçen yıla rağmen unutulmadı. Mumcu katledilişinin 27’inci yılında Çanakkale’de anıldı. Esenler Uğur mumcu Parkı’nda Mumcu’nun heykeli önünde düzenlenen anma törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, ADD Şube Başkanı Necmi Akyalçın ve Çanakkaleliler katıldı. ADD Başkanı Akyalçın yaptığı konuşmada, aradan geçen 27 yılda Mumcu’yu katledilenlerin bulunamamasının düşündürücü olduğunu belirterek; “Canlarımızı hiçe sayan aydınlarımızı unutmadığımız ve unutmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz” dedi. CHP İl Başkanı Güneşhan, Mumcu’nun canı pahasına da olsa doğruları yazmaktan vazgeçmediğini belirterek; “Gazeteciliğin baskı altına alındığı bugünlerde Uğur Mumcu’nun temsil ettiği ilkelere ve gazetecilik kimliğine bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi. Son olarak konuşan Milletvekili Erkek, Mumcu’nun her şeyden önce gerçekleri arayan bir gazeteci olduğunu belirterek; “Onun için fikirleri yaşıyor ve onu şükranla anmaya devam edeceğiz” dedi.  Konuşmaların ardından Mumcu’nun heykeline mumlar yakılarak karanfiller bırakıldı.  Mumcu, Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen “Orhan Aydın ve Ufuk Karakoç’un türkü ve şiirlerinden oluşan etkinlikle anılmaya devam etti.

 
“Cinayetinin hala aydınlatılmaması çok düşündürücüdür”
Katledilişinin 27’inci yılında Mumcu’nun ülkenin hemen her yerinde anıldığını belirten Akyalçın; “Buda onun düşünceleri ile ölümsüzleştiğinin bir kanıtıdır. 31 Ocak 1990 Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy’un katledilişi ile başlayan süreç Turan Dursun, Bahriye Üçok ve Uğur Mumcu cinayetleri ile sürdü. Çetin emek, Onat Kutlar, Eşref Bitlis, Ahmet Taner Kışlalı, Ali Gaffar Okkan ve daha nice vatansever karanlık odakların hain planları ile yok edildiler. 24 Ocak 1993’te yapılan suikastla aramızdan ayrılan gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun katillerinin aradan geçen 27 yıla rağmen bulunamaması, cinayetinin aydınlatılamaması ya da aydınlatılmak istenmemesi çok ama çok düşündürücüdür. Canlarımızı hiçe sayan aydınlarımızı unutmadığımız ve unutmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz” dedi.
  
“Doğruları yazmaktan asla vazgeçmedi”
Mumcu’nun doğruları yazmaktan asla vazgeçmeyen bir gazeteci olduğunu belirten İl Başkanı Güneşhan; “Uğur Mumcu faili meçhul bir cinayete kurban girmiştir. Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu, araştırmacı gazeteciliğin temsilcisi, özgür ve bağımsız Türkiye sevdalısı Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden tam 27 yıl geçti. Aradan geçen onlarca yıla rağmen karanlık eller ne yazık ki hala ortaya çıkartılamadı. Uğur Mumcu, Cumhuriyet ve kazanımlarının tehdit altında olduğunu yazmaktan, yolsuzlukları açığa çıkartmaktan hiçbir zaman çekinmedi. Canı pahasına doğruları yazdı. Baskıya boyun eğmedi. Gazeteciliğin baskı altına alındığı bugünlerde Uğur Mumcu’nun temsil ettiği ilkelere ve gazetecilik kimliğine bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Mumcu’yu katledenler şunu çok iyi bilsinler ki bağımsız, çağdaş, demokrat bir Türkiye düşüncesini paylaşan milyonlarca insan Uğur Mumcu’nun aydınlattığı yoldan devam ediyor” dedi.
  
“Mumcu’nun fikirleri her geçen yıl büyüyerek devam etmiştir”
Mumcu’nun aradan geçen yıllara rağmen fikirlerinin yaşadığını belirten Milletvekili Erkek; “Her zaman söylediğimiz gibi insanları öldürebilirsiniz, hapsedebilirsiniz ama düşünceleri asla hapsedemezsiniz, öldüremezsiniz. Uğur Mumcu’yu katlettiklerini sananlar, daha sonra gördüler ki Mumcu’nun fikirleri her geçen yıl büyüyerek devam etmiştir. Mumcu büyük bir aydındı, büyük bir gazeteci azardı. Önemli bir hukukçuydu... Her şeyden önemlisi her zaman gerçeği aradı. Mumcu’yu katledenler gerçeklerden, halktan korkanlardır. Mumcu büyük bir Atatürkçüydü. Mustafa Kemal Atatürk’ün ne yapmak istediğini en iyi anlayan, insanlardan biriydi. Aynı zamanda önemli bir sosyal demokrattı. Türkiye’de Atatürkçülükle sosyal demokrasinin sentezini en iyi yapan aydınlardan biriydi. Onun için fikirleri yaşıyor ve onu şükranla anmaya devam edeceğiz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş