Mülteciler arasında ayrım mı yapılıyor?

Mülteciler arasında ayrım mı yapılıyor?

BİR TÜRKMEN´İN SESSİZ ÇIĞLIĞI...

Mülteciler arasında ayrım mı yapılıyor?

Sayıları her geçen gün artan mülteci ve sığınmacılarla ilgili destek ve yardım çalışmaları sırasında ayrım yapıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Türkmen ailelerin yapılan yardımlardan faydalandırılmadığı iddiası üzerine görüştüğümüz bir Türkmen aile, özellikle Suriyeli Araplara fazlasıyla pozitif ayrımcılık yapıldığını, kendilerinin de göz ardı edildiğini iddia etti.

IRAKLI YETKİLİLER BİZİ TOPRAKLARIMIZDAN KOVDU

Kerkük´ün batısındaki bir köyden zorunlu olarak Türkiye´ye göç ettirildiklerini belirten İ. isimli, 3 çocuk babası bir Türkmen, bitişik komşusu olan Suriyeli bir Arap aileye sürekli yardım geldiğini, kendisinin de yardımlardan faydalanmak istediğinde ise, Irak´tan geldikleri gerekçesiyle yardım yapılmadığını iddia etti. Kendilerinin Kerkük´ün doğusundaki bir Türkmen köyünden Türkiye´ye zorla göç ettirildiğini ifade eden İ., ?Köyümüzde durumumuz iyiydi. Bağlarımız, bahçelerimiz vardı. Bir gün Iraklı, İran yanlısı Şii bir yönetici gelip önümüze bir evrak koydu ve dedi ki: ?Buralar İran´ın topraklarıydı. Osmanlı geldi ve elimizden aldı. Şimdi çıkın bizim topraklarımızdan ve Türkiye´ye gidin. Osmanlı size baksın bakalım?´ Biz de mecburen buralara göç ettik? dedi.

ÇOK İYİ ARAPÇA VE TÜRKÇE BİLİYOR

Kerkük´te meydana gelen bir patlamada sağ elini bileğinden kaybettiğini belirten İ., ?Aynı zamanda astım hastasıyım. Hepsi de raporlu olarak hem Kerkük hem de Türkiye´de tespit edildi. Ancak ne yazık ki bana yalnızca yüzde 59 engelli raporu verdiler burada. Elimin birisi olmadığı için fiziksel iş vermek istemiyorlar. Çok iyi Arapça ve Türkçe bildiğim için sürekli devlet kurumlarından arıyorlar, tercümanlık yapıyorum ama ne yazık ki kimse bir kuruş para vermiyor. Bazen yardım dağıtılırken de bana tercümanlık yaptırıyorlar, benim adımı da listeye yazıp imza attırıyorlar. Ama iş bittikten sonra ?Sen Iraklısın, bu yardımlar Suriyeliler için´ diyerek imza attırdıkları yardımı bile bana vermiyorlar. Mülteciler, sığınmacılar arasında da ayrım yapıyorlar? diyerek serzenişte bulundu.

YARDIM DEĞİL, İŞ İSTİYORUM

Bir buçuk yıldır Kırıkkale´de yaşadıklarını kaydeden İ., ?Ev sahibimizden Allah razı olsun. Bize ana baba gibi sahip çıktılar. İlk geldiğimiz zamanlarda ufak tefek yardımlar geldi ve evimizin temel ihtiyaçlarını tamamladık ama ne yazık ki taşıma suyla değirmen dönmüyor. Ben bir Türkmen´im ve biz öyle yardımla filan yaşamaya alışık değiliz. Kırıkkale´ye geldik geleli bizlere destek olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim, ama benim asıl ihtiyacım olan iş. Kendi emeğimle kazındığımı parayı evime getirmek istiyorum? şeklinde konuştu.

ÖZEL HABER-HABİLHAN PEHLİVANLI



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ