ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5272
EURO
34,7165
ALTIN
2.486,81
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
19°C
reklam

Muharrem Hoca’nın ardından…

23.02.2020 21:33
A+
A-

Doğrudur, bir dönem kapanıyor…
Okuduğum ve çalıştığım yıllar içinde köy enstitüsü ve öğretmen okulu çıkışlı öğretmenlerle de çalışma ortamında bulundum. Bu okullardan mezun olan öğretmenlerin mesleğinde daha başarılı, amaçlarına kilitlenmiş, bu ülkenin gelişmesinin yükünü ve sorumluluğunu omuzlarında hissederek çalışan fedakar ve idealist olduklarını gördüm. Çünkü okula başlarken “öğretmen olacağım” diye başlar bu hedeflere odaklanılır. Günümüzde de ilköğretim sonrası öğretmen yetiştiren bu kurumlara yeni bir anlayışla dönülmesinin iyi olacağını düşünüyorum.

Muharrem Hoca’nın ardından... 1Bu dönemin son temsilcilerinden birini daha, Merhum Muharrem Durgun hocamızı geçen hafta ebediyete uğurladık. Bir dönem kapanırken giden değerlerimizin boşluğunu hissetmemek mümkün mü? İlkokulu okuduğumuz 60’lı yıllardan yakın tarihimize kadar Çaykara’nın kurtuluş günlerindeki canlandırmalarda ilçeye giren Türk subayı olarak görürdük kendisini ve ben çoğu zaman kıyafeti ve benzerliği ile onu Milli Mücadele kahramanı Kazım Karabekir Paşa’ya benzetir o durumuna özenirdim. Sonraki yıllarda da ilçemizdeki tüm sosyal etkinliklerin içinde yer alır üstlendiği tüm görevleri başarılı bir şekilde yerine getirirdi. Gözlemlediğim diğer bir özelliği hayatının her safhasındaki disiplin anlayışıydı. Bir gün elektrik fatura sorunu yaşadığımı söyleyince bana “köye elektrik geldiği 1983 yılından beri tüm faturalarım yıllık olarak düzenli bir şekilde arşivlerim” demişti.

Muharrem Hoca’nın ardından... 2
Tanıdığınız birisiyle karşılaşınca “ne desem acaba” yı düşünürken malum, “ne var ne yok” cümlesini kullanırız. Ama Muharrem Hocayla karşılaşınca “ne var ne yok” cümlesini kullanmıyorsunuz. Çünkü içtenlikle konuşulacak o kadar gündem var ki! Sizin yaşlı anne babanızdan hasta eşinize, çocuklarınızın eğitim durumuna kadar samimi bir sorgulama yapar ve selamla sizi uğurlar. Mahallenin eczacısı, doktoru, Çaykara’da işi olanın yardımcısı, köyün sorunlarına çözüm için köyün muhtarı, sohbetlerin tamamlayıcı elemanıydı. Son günlerine kadar bir şeyler üretme adına Çaykara ve köyümüz adına yazılar hazırladığını biliyorum. Dilerim bu notları kitap haline getirilir..

Biz şimdi artık Muharrem Hocayı başına topladığı üç beş kişi ile çay ocağı başındaki sohbetinde veya eczanedeki sohbetinde veya dernekte masasına toplananlarla yaptığı sohbetlerde göremeyeceğiz. Gerçekten kendine özgü bir dönem kapandı.
Herkesle konuşacak ve herkese dokunacak, bu yapıdaki kaybettiğimiz diğer bir rahmetli Yıldız Uygun hocamızla bu anlamda çok benzerlikleri olduğunu düşünüyorum. Her ikisi de farklı siyasi görüşte olmalarına rağmen siyasi kimliklerini öne çıkarmaz her kesimle çok iyi diyalog kurabiliyorlardı. 80’li yıllardaki gözlemim, rahmetli Yıldız hocanın cebinde Tercüman, Muharrem hocanın cebinde Milliyet gazetesi olurdu. Hatta, Muharrem Hocaya bir gün sordum bu Milliyet gazetesi bağımlılığını, “alışkanlık”dedi. “Bir de Trabzonspor haberlerini daha çok ve tarafsız verdiği için” demişti.

Muharrem Hoca’nın ardından... 3

Ağaç yıkılmayınca yeri belli olmazmış. Evet, çınarlarımız yıkılıyor ve de boşluklar çok bariz görülüyor. Bu ölümlü dünyada hoş bir sadâ bırakmak için boşalan yerlerde yeni çınar olabilecek fideler, alternatifler yetiştirebiliyor muyuz? Ben çok ümitvar değilim doğrusu!!! Mekanları cennet olsun!
23/02/2020/TRABZON

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Ahmet Yasin özer dedi ki:

    Sevgili Sami abi muharrem amcayı yıldız amcayı rahmetle anıyorum. Ama bu okullarda babam İsmail özerde görev yapmış ve çok kaliteli insanlarda yetiştirmiştir. Babamla probleminiz nedir bilmiyorum ama o köyde onunda cok emeği vardır keşke babam için de bir yazı yazsaydınız tesekkur ederim…