Gündem

Muğla'da bitcoin dolandırıcılığı yapan şahsın 'yemleme yöntemini' kullandığı ortaya çıktı

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili soruşturmanın sürdüğünü kaydetti

15 Kasım 2019 18:30

Marmaris'te, bilgisayar malzemeleri dükkanında, kendisini yazılımcı olarak tanıtan, 'bitcoin' ile yüksek kâr payı kazandırma vaadiyle para topladıktan sonra ortadan kaybolan ve milyonlarca liralık vurgun yaptığı öne sürülen Kürşat Ö.'nün 'yemleme' yöntemini kullandığı ortaya çıktı. 'Yemleme' yöntemini uyguladığı kişilerin çevrelerinde bulunan zengin insanları ikna etmeleri sonucu ilçede ünü yayılan Kürşat Ö.'nün Türkiye'nin çeşitli illerinden kişilerin kendisine para vermesini sağlayarak dolandırıcılık yaptığı belirlendi.

Aydın'da, kendisini 'ekonomist' olarak tanıtıp farklı meslek gruplarından çok sayıda kişiyi yaklaşık 60 milyon TL dolandırdığı iddia edilen ve mağdurların 'Bitcoin Safiye' adını taktığı Safiye Gökçe Yüce'nin yakalanıp, tutuklamasının ardından benzer bir olayın da Marmaris'te yaşandığı ortaya çıktı. Marmaris'teki AVM'de bilgisayar yedek parça dükkanı bulunan Kürşat Ö., iddiaya göre, 5 yıl önce 'bitcoin' alım-satım işine girdi.

8 ilde binden fazla kişi dolandırıldı

Kendisini bilgisayar yazılımcısı ve 'bitcoin uzmanı' olarak tanıtan Kürşat Ö., aralarında döviz bürosu sahibi, esnaf, turizmci, emekli memur ve iş insanlarının da bulunduğu çok sayıda kişiye, bitcoin ile yüksek kâr payı vaadinde bulundu. İkna kabiliyeti yüksek olduğu iddia edilen Kürşat Ö., ilk etapta kendisine 3 ile 10 bin TL arasında para veren kişilere yüksek kârlar dağıtarak, 'yemleme' yöntemi kullandı. Böylelikle, yüksek kâr payları dağıttığı bu kişilerin kendisini çevrelerindeki zengin kişilere de anlatmalarını sağladı. Bu sayede kendisine yatırılan paraların daha da artmasını sağlayan Kürşat Ö., yeni kişilerle de irtibata geçmeye başlarken, ünü de kısa sürede ilçede yayıldı.

Bu sayede internet üzerinden  yatırımcılar bulmaya başlayan Kürşat Ö., kendisi ile WhatsApp üzerinden irtibata geçen Adana, Ankara, Erzurum, İstanbul, Bursa, Eskişehir, İzmir ve Şanlıurfa'daki birçok iş insanından 200 bin ile 3 milyon TL arasında değişen paralar aldı. Marmaris'te aralarında bir çaycının da bulunduğu 65 kişi ile Türkiye'nin 8 ili ve çok sayıda ilçesindeki binden fazla kişiden milyonluk vurgun yaptığı iddia edilen Kürşat Ö., 3 yıl önce Marmaris'teki dükkânını kapatıp, ortadan kayboldu. Kürşat Ö.'ye para verenler, dükkanın kapalı olduğunu görüp, telefonlarına da yanıt alamayınca dolandırıldıklarını anladı. Mağdurlar, şahsı bulmak için seferber olsa da sonuç alamadı. Marmaris'teki mağdurlardan İ.A., Marmaris 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açarken, Ankara, Erzurum ve Adana'daki iş insanlarının ise Kürşat Ö.'nün bulunması için özel dedektif tuttuğu iddia edildi.

'Kârdan zarar' etmek olarak görüyorlar

Kürşat Ö.'nun mağduru olan Marmaris'teki pek çok kişinin, daha önce verdikleri paralar nedeniyle yüksek kâr payları aldıkları için bu durumu 'kârdan zarar' etmek olarak gördükleri ya da dolandırıldıklarının duyulmaması için şikâyetçi olmadıkları öğrenildi. Marmaris'te isminin açıklanmasını istemeyen işletmeci, şöyle konuştu:

"Bu yüksek kârı öğrendim. İlk başlardan az miktarlarda para vererek iyi kazanç elde ettim. İki yıl boyunca elde ettiğim yüksek paralar oldu. Kürşat Ö.'nün ortadan kaybolarak, birçok kişiyi dolandırdığını haberlerden öğrendim. Ben zarar görmedim. Zarar görenler şikâyet eder. Tabii ki bu işin bir de maliye boyutu var. Sonuçta vergi dışı bir kazancınız oluyor. Bu nedenle birçok iş adamı şikayetçi olmaya cesaret edemiyor."

Kürşat Ö.'nün dükkanını açtığı günden itibaren yaklaşık yüz kişiyle işlem gerçekleştirdiği, bahse geçen para miktarının Aydın'da benzer şekilde vurgun yapan ve daha sonra yakalanan 'Bitcoin Safiye'nin vurgun yaptığı miktar olan 60 miyon TL civarında olduğu ön görülüyor.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Bitcoin' dolandırıcılığı iddiasıyla ilgili soruşturmaların sürdüğü kaydedildi. (DHA)