Müdür, OHAL Komisyonu kararı sonrasında, memur olarak iade edildi

OHAL Komisyon kararıyla görevine iade edilen bir kamu personeli önceki görevi müdür olmasına rağmen memur unvanıyla görevine iade edildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Nisan 2018 00:03, Son Güncelleme : 30 Nisan 2018 17:07
Müdür, OHAL Komisyonu kararı sonrasında, memur olarak iade edildi

OHAL Komisyon kararıyla görevine iade ile KHK ile iade arasında önemli farklılıklar bulunuyor.

KHK ile iade sırasında, personel eski kurumuna ve eski unvanına iade edilmekte, mali haklarını da geriye doğru alabilmektedir.

Ancak, komisyon kararıyla görevine iade edilenler,

1- Çalıştıkları eski kurumları yerine başka bir kurumda görevlendirilebilmektedir.

2- İhraç edildikleri tarih ile iade edildikleri tarih arasındaki mali haklarını alamamaktadır.

3- Öğretim elemanı ise eski üniversitesine değil 2006 yılından sonraki bir üniversiteye atanmaktadır.

Bugün bize ulaşan bir bilgiye göre bu mağduriyet listesine yeni bir madde daha eklenmiştir. Buna göre yönetici iken kamu görevinden çıkarılanlar, OHAL Komisyon kararıyla görevine iade edilse dahi yöneticilik görevine değil memuriyet kadrosuna atanmaktadır.

Bu uygulama, OHAL Komisyonunun kurulmasına dair 8/3/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'da yer alan şu hükme dayandırılmaktadır.

"(1) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu şekilde bildirilen personelin atama teklifleri; statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak onbeş gün içinde yapılır. Bu fıkra kapsamında kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerden, yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır."

Ancak buradaki yöneticilik görevinin kapsamı çok geniş tutulmamaktadır. Kanun maddesi zaten kendisi bir mağduriyet yaratmakta olup, yetkili kamu kurumlarının mağduriyetleri en aza indirmesi uygun olacatır. Örneğin bu maddede geçen "yöneticilik görevinden bulunmakta iken" ifadesi üçlü kararnameyle yapılan atamaları kapsayabilecek şeklinde yorumlanabilir ve 15-20 yıllık birikimden sonra görevde yükselmeyle kazanılan müdürlük türü unvanlar kapsam dışında bırakılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber