Anne ile bebek arasındaki 9 aylık birlikteliğin ardından yeni bir duygusal bağın oluşmasını sağlayan emzirme dönemi, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemli bir süreçtir. Bebek sağlığı açısından anne sütü her zaman sterildir ve uygun sıcaklıktadır. Bebeği alerjiye karşı korur, sağlıklı çene ve diş gelişiminde rolü vardır. İleriki dönemde tip I diyabet, çölyak, obezite ve kronik kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın oluşmasına karşı bebeği korur. Emzirme dönemi anneyi ise; göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, anemi ve kemik erimesi gibi hastalıklara karşı korur. Ayrıca süt üretimi sırasında harcanan kaloriler sayesinde, hamilelik boyunca alınan kilolardan kurtulmak için ideal bir yöntemdir. Emzirme ne kadar uzun sürerse anne ve bebeğe sağlanan fayda o kadar çok artmaktadır. 
Anne sütü bir annenin bebeğine sunabileceği en mükemmel besindir. Anne sütünün içeriği bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Örneğin prematüre doğan bir bebek için annesinin sütü prematüre bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekildedir. Anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyabilecek bir içeriğe sahiptir. İnek sütünde bulunan alerjenik hiçbir madde anne sütünde yoktur. Ayrıca anne sütü, interferon gibi birçok büyüme faktörü içerir. Anne sütünün verdiği enerjinin yaklaşık yarısı yağlardan gelir ve çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olması bebeğin beyin gelişimi ve göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. Anne sütündeki şeker laktozdur. Laktoz, yavaş ve kolay sindirildiğinden kan şekerini çocuğun fizyolojisine uygun olarak düzenler, kalsiyum ve diğer minerallerin emilimine yardımcı olur. Ayrıca anne sütü, bebeğin ruhsal gelişimi için faydalıdır. Hazırlama zahmeti ve maliyeti yoktur. 
Doğumdan hemen sonra salgılanan, ağız sütü olarak da bilinen koyu sarı renkli kolostrum, bileşim özellikleri ile yenidoğan bebeğin ilk günlerdeki gereksinmeleri açısından oldukça önemlidir. Anne sütünde bulunan enfeksiyonlara karşı koruyucu öğeler, A , D ve B12  vitaminleri,  sodyum ve çinko düzeyi kolostrumda olgun süte göre daha zengindir. Ayrıca kolostrum, ilk günlerde görülen sarılığın önlenmesine de yardımcıdır. Bütün bu yararlı özelliklerden faydalanmak amacıyla bebek ilk günlerde de mutlaka emzirilmelidir.
Emzirme döneminde sütün bol gelmesi için bebek sık sık emzirilmeli ve bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Bebek ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmelidir. Anneler bebeklerini bu mucize besinden kesinlikle mahrum bırakmamalıdır.