0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Kasım 2019 Pazartesi 09:00:00 - Güncelleme:18 Kasım 2019 Pazartesi 09:10:00

Moria'da bebekler susuzluktan ölüyor

Yunanistan’a sığınan göçmenler, zorla tutuldukları kamplarda ölüm kalım savaşı veriyor. Midilli Adası’ndaki Moria’da bir bebek, kampta yeterli temiz su bulunmadığı için hayatını kaybetti.

Dünyanın en kötü sığınmacı kamplarının bulunduğu Yunanistan’da, büyük bir trajedi yaşanıyor. Kamplara zorla tıkılan sığınmacılar, en temel ihtiyaçları bile karşılanmadığı için açlık, susuzluk ve hastalıklarla boğuşuyorlar. Geçtiğimiz günlerde Alman Bild gazetesinin Yunanistan muhabiri Lianna Spiropulu, Türkiye ve Yunanistan’daki kampları karşılaştıran bir habere imza atmıştı. 

KAMPLAR SEFALET İÇİNDE 

Haberde, 2015'ten beri göçmen krizini izlediğine dikkati çeken Spiropulu, Yunan adalarındaki kampların sefalet içinde olduğunu belirtmişti. Kampların kapasitesinin çok fazla olduğunu söyleyen Yunan gazeteci, “İnsanlar, naylon çadırlarda yağmur, soğuk ve çamurdan korunmak için toprak üzerine plastik, tahta ve mukavva sererek yataklarını kuruyor. Her yer çöp dolu. Göçmenler maalesef insanlık dışı koşullarda yaşıyor. Bir Yunan olarak utanıyorum” demişti. Spiropulu, Türkiye'deki mülteci kamplarının ise Yunanistan'dakilere kıyasla beş yıldızlı otel olduğunu söylemişti. 

SIVI KAYBINDAN ÖLDÜ 

Bu kamplar arasında en meşhuru olan Midilli’deki Moria sığınmacı kampındaki kötü koşullar, AB, BM ve çeşitli insani yardım kuruluşlarının defalarca uyarıda bulunmasına rağmen düzeltilmedi. 3 bin kişi kapasiteli kampta, yaklaşık 15 bin kişi, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Sığınmacıların aç, susuz ve hijyenik koşullardan uzak bir şekilde tutulduğu kampta, bebek ve çocuk ölümlerinde de patlama yaşanıyor. Son olarak kampta bulunan 9 aylık bir bebeğin sıvı kaybından hayatını kaybettiği belirtildi. 

BÜYÜK RİSK ALTINDALAR 

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bebeğin birkaç gün önce öldüğü belirtildi. Açıklamada, “Moria kampında kalan insanların ruhsal ve fiziksel sağlıkları sürekli risk altında. Yunanistan ve Avrupa Birliği hemen harekete geçmeli” ifadeleri yer aldı. Öte yandan Yunanistan hükümeti, yeni göçmen kanunu kapsamında, adalardaki yoğunluğu azaltmak üzere kasım sonuna kadar 4 bin düzensiz göçmeni anakaraya taşımayı planlıyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX